Search
Close this search box.

Slovenska enota za iskanje in reševanje se javlja iz Turčije. Med njimi je tudi Korošec Aleksander Zlatar

Slovenija je na podlagi zaprosila Turčije prek mehanizma na področju civilne zaščite ob katastrofalnem potresu najprej napotila 3 strokovnjake v enoto EU za oceno stanja in koordinacijo.

Po potresu je v Turčiji na pomoč priskočila tudi enota pripadnikov Civilne zaščite Uprave RS za zaščito in reševanje z reševalnimi psi, ki so včeraj okoli ene ure ponoči, prispeli na letališče v Instanbul. V Adano pa so pripeli okoli 6. ure zjutraj po lokalnem času, so navedli na Facebook strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Njihova enota bo sestavni del enot CZ Evropske unije. Enota šteje do 11 pripadnikov Civilne zaščite in do 7 reševalnih psov. Napotitev je predvidena do sedem dni z začetkom 7. februarja 2023.

Po pogovoru s kontaktno osebo iz Turškega sprejemnega centra na letališču je bila enota z avtobusom napotena v Hatay, kjer so ob prihodu takoj začeli z delom. Strokovnjak za logistiko, ki je prav tako prispel v Turčijo, je trenutno nastanjen in deluje v Ankari.

Kot so sporočili gasilci PGD Prevalje, se je na pomoč pri iskanju in reševanju ujetih v ruševinah v Turčijo odpravil tudi njihov član Aleksander Zlatar. Aleksander je tudi član CZ državne enote MUSAR za iskanje in reševanje v urbanih okoljih.

Slovenska enota za iskanje in reševanje iz ruševin, ki je bila napotena prek EU Civil Protection & Humanitarian Aid mehanizma na področju Civilne zaščite, že od samega prihoda v Turčijo provinco Hatay neprestano izvaja naloge.

Samo po 22 urah, od kar so se slovenski psi za iskanje in reševanje odpravili od doma, že operativno izvajajo naloge na delovišču v Turčiji, natančneje na območju province Hatay, so zapisali na Facebook strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Po poročanju enote so 4 reševalni psi že zaznali življenja pod ruševinami.

Vsako življenje je pomembno, zato se vrnite zdravi in srečno,” je na pot v Turčijo vodnike reševalnih psov pospremil DS Rudi Medved, ki je poudaril, da to zagotovo ni zadnja akcija in pomoč Republike Slovenije Turčiji. Pripravljeno imajo že tudi nastanitveno opremo, ki jo bodo na prizadeto območje pošiljali v prihodnjih dneh.

Vir: FB Uprava RS za zaščito in reševanje ter FB PGD Prevalje

Slovenija je na podlagi zaprosila Turčije prek mehanizma na področju civilne zaščite ob katastrofalnem potresu najprej napotila 3 strokovnjake v enoto EU za oceno stanja in koordinacijo.