Search
Close this search box.

Slovenka leta 2023 je Ana Petrič. Romana Lesjak tik za njo

Bralci revije Jana so za Slovenko leta 2023 izbrali direktorico Centra starejših Notranje Gorice Ano Petrič. "Že devetnajsto leto s svojimi dejanji spreminja področje socialnega varstva. Bori se za pravice starejših, za višje normative in boljše pogoje dela zaposlenih v domovih," so o zmagovalki zapisali organizatorji izbora.

“Slovenija je neizčrpen vrelec žensk, ki nas navdušujejo – s svojimi zgodbami, dejanji, značajem. Tudi enajst letošnjih nominirank je natanko takih. Navdušujočih. In to znamo Slovenci tudi vse bolj opaziti in ceniti – letošnje glasovanje je bilo izjemno po rekordnem številu glasov, ki smo jih prejeli. Še nikoli ni toliko ljudi pomagalo izbirati Slovenko leta, so sporočili organizatorji.

Letos so bralke in bralci ta naslov dodelili Ani Petrič.

Petrič izvaja številne aktivnosti in projekte, s katerimi pomaga starejšim. S projektom Mala pozornost za veliko veselje je v pisanju voščil že osmo leto zapored povezala in vključila vse generacije. Z akcijo Podarim nasmeh zbirajo oblačila – podarijo jih stanovalcem, Kraljem ulice, otrokom s posebnimi potrebami. Poskusno so uspešno izpeljali projekt Počitnice v zameno za prostovoljno delo, so o Slovenki leta med drugim še zapisali v reviji Jana.

“Dokler nisi star in ne rabiš pomoči, se ne zavedaš problematike starejših, ko pa se nekaj zgodi, smo lahko v veliki stiski, ker ne moremo dobiti pomoči čez noč. Ne samo, da nam manjka kadrov, oči si zatiskamo pred boleznimi in umiranjem, zato problematika starejših res postaja družbeni problem. Lovimo zadnji vlak, da nekaj spremenimo,” je poudarila Petrič.

Slovenko leta so razglasili danes v Cankarjevem domu, prireditve pa se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Kot vsako leto je bil nabor nominirank skrbno premišljen in zelo pester – so zelo različnih poklicev in različnih starosti, od najmlajše, raperke in glasbenice Masayah, do najstarejše, ilustratorke Marjance Jemec Božič, ki pri petindevetdesetih še ni odložila svoji barvic in čopičev. Vmes pa so še režiserka, pisateljica in ženska, ki ne zna in noče biti tiho Ivana Djilas, županja Romana Lesjak, ki je postala simbol trdoživosti Črne in Črnjanov, Maja Plaz, ki predano pomaga ženskam v stiski, učiteljica starega kova mag. Jožica Frigelj, ki je zraven še aktivistka; predavateljica, raziskovalka, mikrobiologinja doc.dr. Tanja Bagar, ki se zavzema, da bi konoplja dobila svoje mesto tudi v uradni medicini, prim. Marija Vegelj Pirc, pionirka slovenske psihoonkologije, poročevalka z vojnih območij Karmen W. Švegl in Mateja Zver, kapetanka ženske nogometne reprezentance, ki se zna tudi odločno upreti diskriminaciji in seksizmu.

Slavnostna govornica je bila velika humanitarka Anita Ogulin, ki jo je uredništvo Jane presenetilo s posebnim kipcem častne Slovenke za vse čase.

Romana Lesjak je ob današnji podelitvi za družabnem omrežju Facebooka zapisala: “Slovenka leta 2023, 2. mesto tud’ ni švoh. Hvala vsem za podporo, čestitke Ana Petrič in globok poklon vsem nominirankam. Bilo mi je v čast in ponos biti z vami. Izjemne ste.”

Čestitkam se pridružujemo tudi mi.

Vir: Slovenka leta.si

Dogodki

Bralci revije Jana so za Slovenko leta 2023 izbrali direktorico Centra starejših Notranje Gorice Ano Petrič. "Že devetnajsto leto s svojimi dejanji spreminja področje socialnega varstva. Bori se za pravice starejših, za višje normative in boljše pogoje dela zaposlenih v domovih," so o zmagovalki zapisali organizatorji izbora.