Search
Close this search box.

Slovenjgraški župan Tilen Klugler najboljše ocenjen župan v zadnjih štirih letih

Kot poroča danes Dnevnik, je slovenjgraški župan Tilen Klugler dobil najvišjo oceno med župani slovenskih mestnih občin, koprski župan Aleš Bržan pa najslabšo. Župan MO Slovenj Gradec je po navedbah Dnevnika občane najbolj navdušil z gradnjo stanovanj, ponovno bi ga podprlo 71 odstotkov vprašanih.

Absolutni zmagovalec letošnje raziskave zadovoljstva z delom županov v enajstih mestnih občinah v Sloveniji je slovenjgraški župan Tilen Klugler. Občani Mestne občine Slovenj Gradec so Kluglerju, ki občino vodi od leta 2018, namenili visoko oceno 3,96, kar ga je z lanskega sedmega mesta izstrelilo na sam vrh lestvice.

Medtem preboj nikakor ne uspe koprskemu županu Alešu Bržanu, ki je bil sicer ves čas na repu lestvice, tokratna raziskava pa ga je umestila na povsem zadnje mesto. Bržan je tudi edini župan, ki v raziskavah še ni dosegel ocene 3. To je letos recimo uspelo mariborskemu županu Saši Arsenoviču, ki je bil lani zadnji. Letos so ga občani Maribora ocenili z oceno 3,21 in je tako splezal dve mesti višje, na deveto mesto.

Aleš Bržan pa je v letošnji raziskavi sicer dosegel svoj najboljši rezultat, saj so bili lani in predlani z njegovim delom še bolj nezadovoljni. Iz raziskave izhaja, da Koprčani v dobro županu Bržanu štejejo razvoj podeželja in participativni proračun, najbolj pa mu zamerijo neodločnost in nesposobnost, upočasnjen razvoj občine in preveliko ukvarjanje s prejšnjim županom.

Klugler pa je prehitel tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, saj je tudi sicer najboljše ocenjen župan v zadnjih štirih letih, odkar agencija Ninamedia opravlja raziskavo zadovoljstva med župani. Dobil je namreč višjo oceno od Jankovića, ki je lani na vrhu lestvice kraljeval z oceno 3,73, in višjo oceno od ptujske županje Nuške Gajšek, ki je leta 2019 z oceno 3,76 ugnala prav vse svoje moške kolege na čelu mestnih občin, navaja Dnevnik.

Merjenje kontinuirane raziskave je agencija Ninamedia opravila med 5. januarjem in 25. januarjem 2021. Vzorec po vsej državi je obsegal 14.450 oseb. Delo županov so sodelujoči ocenjevali z ocenami od 1 do 5 (1 pomeni zelo neuspešno, 5 zelo uspešno). Med drugim je agencija spraševala, kaj so problemi v posamezni občini, se razmere spreminjajo na bolje ali slabše, kaj ljudje najbolj zamerijo županu, na katerih področjih ga lahko pohvalijo, ali so ga in bi ga ponovno volili in kako se je njihova občina spopadala z epidemijo.

Po raziskavi sodeč je Klugler Slovenjgradčane navdušil predvsem z gradnjo stanovanj in obnovo mesta, saj slovenjgraška občina pospešeno izvaja številne projekte. Po drugi strani pa mu najbolj zamerijo hvaljenje in arogantnost ter vplivanje drugih oseb. »Očitkov, da si bom pustil vplivati s strani drugih, sem bil deležen že v času kampanje. Seveda to ne drži. Res pa je, da sem vedno odprt za pobude, predloge in potrebe lokalnega gospodarstva, gre torej za konstanten dialog, ki ga morda prej ni bilo toliko, zaradi česar sedaj takšen način pri nekaterih vzbuja pozornost. Prisluhniti je vendarle treba vsem,« je za Dnevnik na očitke odgovoril Klugler.

Sicer pa pravi, da je zaradi izjemnega rezultata počaščen, ker to pomeni, da so občanke in občani opazili napore in trud, ki jih s svojimi sodelavci in mestnimi svetniki namenja razvoju in napredku slovenjgraške občine, še navaja Dnevnik.

Glede hvaljenja pa je pojasnil, da morda nekateri tako razumejo dejstvo, da so namenoma povečali intenziteto obveščanja javnosti o posameznih uspehih občine. Vesel je namreč, če se v javnih občilih lahko s čim pohvalijo, raje kot da se sramujejo neuspehov. Pri tem naj dodamo, da lahko dogajanje v občini redno spremljate med drugim tudi na spletni strani občine, kjer skoraj vsakodnevno poročajo o novostih, dogajanju in življenju v mestu miru. Objave pa redno deli na svojem Facebook profilu tudi župan.

»Vsi v Slovenj Gradcu naše mesto izredno spoštujemo. Gre za mesto, kjer si tradicija podaja roko s sodobnostjo, kjer se kljub zemljepisni majhnosti in omejenemu proračunu lotevamo velikih in pomembnih projektov ter podvigov in kjer si vedno zadamo cilje, ki jih znamo tudi uresničiti. Občani so to opazili in temu pripisujem njihovo naklonjenost v anketi. Za to sem jim hvaležen, čeprav so bili v odgovorih tudi kritični – in prav je tako. Nihče si namreč ne želi zgolj pohval, saj je na lovorikah lahko zaspati, težje pa se je potem zbuditi, ko jih ni več,« še pravi župan Klugler, ki bi ga kljub nekaterim kritikam ponovno volilo kar 71 odstotkov vprašanih, poroča Dnevnik.

Vrstni red županov glede na dobljene ocene je naslednji: župan Slovenj Gradca Tilen Klugler (ocena 3,96), Ljubljane Zoran Janković (3,79), Velenja Peter Dermol (3,58), Celja Bojan Šrot (3,55), Novega mesta Gregor Macedoni (3,41), Murske Sobote Aleksander Jevšek (3,39), Ptuja Nuška Gajšek (3,37), Nove Gorice Klemen Miklavič (3,29), Maribora Saša Arsenovič (3,21), Kranja Matjaž Rakovec (3,17) in Kopra Aleš Bržan (2,93), navaja STA.

Sodeč po tokratni raziskavi bi bili ponovno izvoljeni samo štirje aktualni župani. To so slovenjgraški župan Tilen Klugler, ljubljanski župan Zoran Janković, novomeški župan Gregor Macedoni in ptujska županja Nuška Gajšek.

Klugler pa se je na novico odzval tudi na Facebooku, kjer je zapisal: “Spoštovane občanke, spoštovani občani. Zaradi izjemnega rezultata, ki ste mi ga namenili, sem zelo počaščen, ker to pomeni, da ste opazili napore in trud, ki jih s svojimi sodelavci in mestnimi svetniki namenjamo razvoju in napredku slovenjgraške občine. Naj bo ta rezultat še dodatna motivacija, da bo skrb za vas, drage občanke in občani in skrb za kvalitetno življenje v Slovenj Gradcu, glavno vodilo pri vodenju našega mesta in da nas vsak izziv, še bolj povezuje in utrjuje. Iskrena hvala tudi vsem zaposlenim v upravi, javnih zavodih in podjetjih, mestnim svetnikom, članom mestnih četrti in vaških skupnosti za odlično sodelovanje – to je rezultat nas vseh.”

Vir: Dnevnik, STA

Dogodki

Kot poroča danes Dnevnik, je slovenjgraški župan Tilen Klugler dobil najvišjo oceno med župani slovenskih mestnih občin, koprski župan Aleš Bržan pa najslabšo. Župan MO Slovenj Gradec je po navedbah Dnevnika občane najbolj navdušil z gradnjo stanovanj, ponovno bi ga podprlo 71 odstotkov vprašanih.