Search
Close this search box.

Slovenjgraški zdravstveni dom prihodnje leto s prizidkom

Slovenjgraški zdravstveni dom bo prihodnje leto dobil že nekaj časa načrtovani prizidek, s katerim bodo bolnikom in zaposlenim omogočili boljše pogoje. Gradbena dela so začeli konec marca, medtem ko naj bi jih končali predvidoma konec prihodnjega leta. Sedem milijonov evrov vreden projekt je s skoraj 1,5 milijona evrov podprla država.
Fotografija je simbolična

Ob proračunskih sredstvih države je zdravstveni dom uspel pridobiti še nekaj manj kot 600.000 evrov od Eko sklada, saj gre za energetsko varčen objekt. Ostali denar sta zagotovili občini soustanoviteljici, ob Slovenj Gradcu še občina Mislinja.

Kot je pojasnil župan Slovenj Gradca Tilen Klugler, bodo z omenjeno investicijo pridobili več kot 2000 kvadratnih metrov dodatnih neto površin ter nove prostore zdravstveno reševalnega centra Koroške. “S tem bomo prostorsko stisko, s katero se zdravstveni dom trenutno sooča, končno odpravili, zdravniki in bolniki pa bodo lahko normalno zadihali,” je dodal župan.

Po besedah direktorice doma Marjete Vaupot je širitev nujno potrebna za opravljanje dejavnosti, ki so se v zadnjem času precej razširile. Hkrati je ljudi pozvala k strpnosti, saj bodo dela potekala še vse do konca naslednjega leta.

Posebej je opozorila, da je treba upoštevati novi prometni režim v okolici doma, kjer so trenutno uredili parkirišča za dostavo, od koder se je nato treba čim prej umakniti. Parkirne prostore so zagotovili še za invalide in nosečnice.

Sicer pa so si po njenih besedah novih prostorov resnično želeli, saj bodo v prizidku zagotovili deset ambulant družinske medicine ter dodatno učno ambulanto.

Kadrovsko stisko trenutno zaradi porodniške odsotnosti najbolj občutijo na področju zobozdravstva, so pa letos dobili dodatne specializacije, zato direktorica poziva bolnike k nekaj strpnosti. Že več kot leto dni se trudijo pridobiti zobozdravnico iz Severne Makedonije, a se urejanje dovoljenja vleče zaradi postopkov na ministrstvu za zdravje in zdravniški zbornici.

“Prav zdaj smo prisotni na zaposlitvenih sejmih v Beogradu in Nišu, kjer iščemo dodaten kader, smo pa tudi v pogovorih s študenti zobozdravstva. Žal pa trenutno ni na voljo regijskih štipendijskih shem, ki so bile v preteklosti zelo pomemben dejavnik, da so lahko pridobili zdravstveni kader že v času študija,” je dejala Vaupot.

Veseli jo, da jim je uspelo pridobiti dodatno specializacijo medicine dela, prometa in športa, kar je sicer precej redko, z dodatno specializacijo bodo skušali rešiti tudi doslej perečo problematiko ortodontije. Na novo so pridobili še specializaciji endodontije in dermatologije, ki ju doslej pri njih niso imeli, pomembna pa je tudi odobritev dveh dodatnih ekip fizioterapije, kjer so trenutno zelo dolge čakalne vrste.

V slovenjgraškem zdravstvenem domu je trenutno devet zdravnikov splošne medicine in šest specializantov, za najmlajše pa skrbita dve pediatrinji. Za optimalno stanje bi po besedah direktorice potrebovali vsaj 12 zdravnikov splošne medicine, saj je trenutno po njeni oceni na njihovem območju brez družinskega zdravnika med 2000 in 4000 ljudi.

Že lani so dve povsem novi zobozdravstveni ambulanti in fizioterapijo odprli tudi v mislinjski enoti, je spomnil tamkajšnji župan Bojan Borovnik in dodal, da so letos odkupili še dodaten prostor v poslovnem centru Lopan, kjer naj bi prostor dobil družinski zdravnik. Upa le, da ga bodo po tistem, ko bodo zagotovili nove prostore, uspeli najti.

Vir: STA

Dogodki

Slovenjgraški zdravstveni dom bo prihodnje leto dobil že nekaj časa načrtovani prizidek, s katerim bodo bolnikom in zaposlenim omogočili boljše pogoje. Gradbena dela so začeli konec marca, medtem ko naj bi jih končali predvidoma konec prihodnjega leta. Sedem milijonov evrov vreden projekt je s skoraj 1,5 milijona evrov podprla država.