Search
Close this search box.

Slovenjgraški svetniki in svetnice obravnavali tudi višjo ceno stavbnega zemljišča

Svetnice in svetniki so na 11. redni seji obravnavali tudi nov odlok o urejanju in oddaji vrtičkov. Župan je podal mnenje glede novih mostov v Slovenj Gradcu.

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec se je sešel na 11. redni seji, ki jo je vodil župan Tilen Klugler. Na seji je bila izpostavljena med drugim tudi problematika sanacij plazov, ter s sanacijam po poplavah nasploh. Svetnice in svetniki se trudijo, da bi se dela čimprej pričela ozr. končala, vendar se dela ne izvajajo, tako kot bi se morala.

Svetnik Jani Potočnik je izrazil skrb ozr. mnenje, glede mostov, ki so jih postavili v MO Slovenj Gradec čez reko in potoke. Predvsem glede njihove estetike in funkcionalnosti.

Župan Tilen Klugler je v zvezi z mostovi odgovoril: O tem smo se pogovarjali že na prejšnji seji in že takrat sem pošteno povedal, da je bila napaka na naši strani, da so se ti mostovi v takšni obliki znašli v projektni dokumentaciji. Trije mostovi so bili vizualno pogojeni, torej most, ki se lomi, eden z nizko ograjo in eden polkrožen. Ko smo potem videli te naklone, kako vizualno izgledajo v naravi, smo takoj pristopili k reševanju. Od projektantov smo dobili že nove popise ter rešitve. Mostovi bodo narejeni tako, da bo celotna dolžina ravna, takšna, kot je sedaj, je nezanimiva. Tudi stranska ograja bo narejena drugače. Dokler mostovi ne bodo uporabni, jih ne moremo dati v uporabo.”

Kamnolom Gostenčnik Sele – Vrhe

Mestni svetniki in svetnice so sprejeli osnutek Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje kamnoloma z imenom Kamnolom Gostenčnik Sele – Vrhe. OPPN je bil izdelan z namenom omogočiti razvoj pridobivanja mineralne surovine, tehničnega kamna dolomita in vseh potrebnih posegov, objektov in naprav za njegovo delovanje ter sprotne in končne sanacije kamnoloma po prenehanju dejavnosti, vključno z ukrepi za zmanjševanje vplivov na okolje.

Nov odlok o urejanju in oddajanju vrtičkov

Na seji so sprejeli tudi nov Odlok o urejanju in oddajanju zemljišč Mestne občine Slovenj Gradec za namen vrtičkarstva, ki bo nadomestil prejšnjega. Novi odlok določa postopek oddaje vrtičkov v zakup, splošne pogoje, ki jih morajo izpolnjevati zakupniki, da so upravičeni do dodelitve vrtička, kriterije in merila za dodelitev vrtičkov, rabo vrtičkov in dolžnosti zakupnikov vrtičkov, prenehanje zakupnega razmerja in nadzor nad izvajanjem tega odloka.

V odloku je na novo urejena pristojnost upravljavca, Javno podjetje Komunala Slovenj Gradec, njegove naloge ter obveznosti. V novem odloku so v primerjavi s starim vključena merila in kriteriji za oddajo vrtičkov (prej v pravilniku), prav tako so natančneje in skladno z zakonom določeni postopki za oddajo vrtičkov. Na novo je tudi določeno, da se zakupna pogodba sklepa za nedoločen čas z odpovednim rokom dveh mesecev (po določbah prejšnjega odloka je možno skleniti pogodbo določen čas petih let).

Novost v odloku je tudi pristojnost medobčinskega inšpektorja za ukrepanje ob zaznavi nepravilnosti. Naj še pojasnimo, da bo v roku treh mesecev od objave obravnavanega odloka sprejet tudi nov Pravilnik za urejanje območij vrtičkov v Mestni občini Slovenj Gradec, ki bo natančneje določal tehnične zahteve za postavljanje rastlinjakov, hišic in podobne urbane opreme, zato ta določila niso vključena v odloku.

Varstvo pred naravnimi nesrečami

Po pretekli naravni nesreči so preverili pravne podlage varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Slovenj Gradec. Pri tem so ugotovili, da so izvedbeni akti sprejeti (ocene ogroženosti, občinski načrti zaščite in reševanja po posameznih področjih in drugi sklepi ter akti) sprejeti, medtem ko odloka o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec še ni sprejel. Osnutek odloka ureja organizacijo in izvajanje varstva ljudi, živali, premoženja, okolja in kulturne dediščine pred naravnimi in drugimi nesrečami na območju Mestne občine Slovenj Gradec s ciljem preprečitve oz. zmanjšanja števila nesreč, žrtev in drugih posledic teh nesreč.

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ)

Mestna občina Slovenj Gradec bo prvič po letu 2009 pristopila k uskladitvi vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin, ki ga objavi  Statistični urad RS.

Predmetni indeks znaša za leto 2022 10,3 odstotka in za točno takšen odstotek predlagamo uskladitev sedanjih vrednosti točk, ki bi tako zanašale:

 doslejpo novem
za zazidana stavbna zemljišča za namembnost A za I. območje0,0058 €/leto0,0064 €/leto
za zazidana stavbna zemljišča za namembnost A za II. do VI. območje0,0050 €/leto0,00552 €/leto
za nezazidana stavbna zemljišča za namembnost A za vsa območja0,0058 €/leto0,0064 €/leto
za vsa preostala zazidana in nezazidana stavbna zemljišča za vse namembnosti in vsa območja0,0053 €/leto0,00585 €/leto

V uskladitvi tako ne upoštevajo indeksa rasti cen življenjskih potrebščin za vsa pretekla leta. Nove vrednosti točk bi se uporabljale od 1. 1. 2024 dalje in bi veljale do sprejema novega sklepa.

Nov sklep z novimi indeksiranimi vrednostmi točk bi se od sedaj naprej sprejemal vsako tekoče leto za prihajajočo leto, razen v primeru, ko je indeks rasti cen življenjskih potrebščin nižji od 0,5 odstotka ali je le-ta negativen.

Vir: MO Slovenj Gradec

Dogodki

Svetnice in svetniki so na 11. redni seji obravnavali tudi nov odlok o urejanju in oddaji vrtičkov. Župan je podal mnenje glede novih mostov v Slovenj Gradcu.