Slovenjgraški Adient zapira svoja vrata

Sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki pokriva območje Koroške, Jaka Šilak je sicer v začetku marca dejal, da po tem, ko so na Koroškem lansko jesen večje število delavcev odpustili v slovenjgraški družbi Adient in po nedavnem začetku stečaja družbe Ravne Presses nima informacij, da bi se kje na Koroškem napovedovalo kakšno večje odpuščanje. Ravno danes pa je na Koroškem odjeknila novica, da podjetje Adient zapira svoja vrata. Vzrok za to odločitev naj bi bili slabi prihodnji obeti in vse manjša stroškovna konkurenčnost podjetja.
Adient

Podjetje Adient Slovenj Gradec, ki je v ameriški lasti, izdeluje pa sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, je še lani poleti imelo zaposlenih približno 560 delavcev, nakar po izteku enega od proizvodnih programov niso bili uspešni pri iskanju novega programa, zato so v drugi polovici leta 2020 napovedali odpuščanje. Prvih 50 odpovedi pogodb o zaposlitvi so presežnim delavcem vročili konec avgusta, septembra pa so napovedali, da jih bodo skupno odpustili približno 119. Danes pa je v javnost prišla novica, da bodo podjetje celo zaprli.

Kot navaja spletni portal Koroška danes pa so zaposleni bili danes na zboru delavcev seznanjeni o zaprtju tovarne, kar so jim ob obisku v Slovenj Gradcu osebno sporočili predstavniki vodstva iz Nemčije. Podobne informacije smo prejeli tudi v uredništvu Koroških Novic, vendar uradno potrditev s strani podjetja še čakamo.

Kot še piše omenjeni portal, vodstvo Adienta zatrjuje, da je vse možne scenarije za ohranitev poslovanja in zaposlitev v Slovenj Gradcu temeljito proučilo, žal pa trenutna situacija v avtomobilski industriji, ki jo je še poslabšala pandemija, ne dopušča nobene druge možnosti kot zaprtje tovarne.

Z zaprtjem tovarne bo ukinjenih vseh 430 delovnih mest v tovarni Adient v Slovenj Gradcu. Družba Adient je izdelala načrt za zagotovitev organiziranega in usklajenega postopnega opuščanja proizvodnih dejavnosti do konca leta 2021, še piše na spletnih straneh Koroška danes. »Kljub našim prizadevanjem za pridobivanje novih poslov in izkoriščenosti prostorov v Slovenj Gradcu tega ni bilo mogoče doseči na trajnosten način po konkurenčnih cenah,” je za portal povedal Matthias Gross, operativni direktor Adient EMEA.

Predvideno prenehanje proizvodnje v Slovenj Gradcu naj ne bi vplivalo na zanesljivo in pravočasno izpolnjevanje obveznosti do kupcev in dobaviteljev, so sklenili zapis na spletnem portalu Koroška danes.

Kot pa poroča STA je lastnik Adienta v jeseni po Šilakovih besedah sporočil, da imajo do leta 2025 zagotovljeno delo za zaposlene na slovenjgraški lokaciji, zato je poleg zaposlenih tudi njega in predstavnika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v podjetju današnja napoved zelo presenetila.

“To je šok za celotno Koroško,” je dodal Šilak, ki je prejel informacijo, da naj bi prve delavce odpustili že sredi letošnjega leta. Sindikat bo zapiranju tovarne ostro nasprotoval, je za STA poudaril Šilak. Se pa boji, da bo v primeru uresničitve te napovedi v zdajšnjih časih tako veliko število ljudi težko dobilo drugo delo v regiji. Po njegovih podatkih gre za zaposlene z vseh stopenj izobrazbe, med njimi je tudi veliko strokovnjakov, še piše STA.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
branko
branko
17. marca, 2021 18:21

Malce ironično, ampak na desni strani so objavljena prosta delovna mesta.

Zmagovalec
Zmagovalec
17. marca, 2021 19:10

Iskrene čestitke, da ste bili dobro desetletje hlapci in delali za minimalno plačo. Danes ste prejeli za to zahvalo od g. Matthias-a Gross, ki vas je pustil na cedilu s pomočjo “prodanega” vodstva, ki ni znal misliti s svojo glavo, ampak je samo izvševal ukaze in bil za to dobro plačan. Dela je dovolj, samo vam ga ne dajo in kaj bo z vami sedaj? Boste kar tiho ali bo morda sindikat kaj naredil? Ali bo kdo za to odgovarjal? Ali bo g. Matthias Gross ostal v Slovenj Gradcu in rešil socialni problem zaposlenih ali bo raje pobegnil nazaj v… Preberi več »

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.