Search
Close this search box.

Slovenjgraške svetnice in svetniki potrdili povišanje cen vrtca in spremembe v notranji igralni površini

Svetnice in svetniki so se na današnji 13. redni seji odločali tudi o predlogih povišanja cen vrtca ter predlog o manjši igralni površini. Oba predloga so sprejeli.

Na seji MO Slovenj Gradec so danes, 29. novembra 2023, svetnice in svetniki potrdili sklep o povišanju cen vrtca ter sklep o manjši notranji igralni površini.

Cene programov vzgoje in varstva predšolskih otrok v Vzgojno-varstvenem zavodu Slovenj Gradec v
oddelkih dnevnega varstva otrok od 1. 1. 2024 znašajo:

  • V programu prvega starostnega obdobja, starostna skupina od 1 – 3 let, bo nova cena znašala 618,56 € (trenutna cena znaša 598,10 €).
  • V programu drugega starostnega obdobja, starostna skupina 3 – 4 let, bo znašala 508,19 € (trenutna cena je 494,93 ). Za starostno skupino 3 – 6 let pa 462,68 € (trenutno znaša 454,41 €).
  • V kombiniranih oddelkih bo nova cena 508,19 € (zdaj pa znaša 494,93 €).
  • V razvojnem oddelku bo nova cena nižja in bo znašala 909,84 € (trenutno znaša 922,35 €).

Cena prehrane v ceni programa znaša 1,74 EUR na dan (trenutna cena znaša 1,68 €). V cenah programov je zagotovljeno dnevno varstvo otroka za največ 9 ur bivanja v vrtcu z zajtrkom, sadno malico in kosilom.

Višina plačila staršev za vrtec se določi z odločbo pristojnega centra za socialno delo (CSD) na podlagi veljavne zakonodaje. Višina plačila se z odločbo določi kot odstotek (plačilnega razreda), ki ga plačajo starši od cene programa, v katerega je otrok vključen. Če starši pravice iz javnih sredstev ne uveljavljajo, plačajo najvišje plačilo, ki znaša 77 % cene programov, ki je določena.

Starši vpišejo otroka v vrtec praviloma za obdobje šolskega leta, ki traja od 1. septembra do 31. avgusta naslednje leto.

Plačilo staršev se za vsak dan odsotnosti otroka iz vrtca zniža za strošek prehrane.

Dodatno se plačilo staršev zniža:

  • za 50 % v primeru daljše neprekinjene odsotnosti otroka iz vrtca, 21 delovnih dni ali več. Plačilo staršev v tem primeru znaša 50 % oskrbnine glede na določeni plačilni razred (odločba CSD) od prvega dne odsotnosti.
  • Za 80% v primeru nenadnih ali hudih bolezenskih stanj otroka, ki zahtevajo daljšo neprekinjeno odsotnost otroka (več kot 40 delovnih dni), s pisno vlogo in predložitvijo ustreznih zdravniških potrdil. Plačilo staršev v tem primeru znaša 20 % oskrbnine glede na določeni plačilni razred (odločba CSD) od prvega dne odsotnosti.

Starši, ki imajo v vrtcu hkrati vključenega več kakor enega otroka, lahko uveljavljajo začasno odsotnost zaradi zdravstvenih razlogov le za najstarejšega otroka.

Zgoraj naštete olajšave lahko uveljavijo starši, ki imajo skupaj z otrokom stalno prebivališče v Mestni občini Slovenj Gradec ali Občini Mislinja in starši tujcev, ki nimajo stalnega prebivališča v RS, so pa zavezanci za dohodnino v RS in imajo v Mestni občini Slovenj Gradec ali Občini Mislinja prijavljeno začasno prebivališče. Starši otrok iz drugih občin pa lahko uveljavljajo olajšave, v kolikor občina, ki je po predpisih dolžna kriti razliko do cene programa, pisno soglaša, da bo v tem primeru pokrila razliko med plačilom staršev in ceno programa oz. v skladu s sklepom pristojne občine o ceni programa na njenem območju.

Starši, ki želijo za svojega otroka ob najmanj enomesečni ali največ dvomesečni odsotnosti v času od 1. 6. do 30. 9. rezervirati mesto v izbrani enoti vrtca, plačajo v mesecu, ko je otrok v celoti odsoten 35 % višine njihovega plačilnega razreda, zmanjšanega za stroške neporabljenih živil, kot rezervacijo. Starši, ki imajo v vrtcu hkrati vključenega več kakor enega otroka, lahko uveljavljajo rezervacijo le za najstarejšega otroka. Starši otrok, ki se všolajo s 1. 9. tekočega leta, lahko v času od 1. 6. do 31. 8. otroka izpišejo iz vrtca in so pri tem oproščeni plačila.

V primeru, da otroka v času poletnih počitnic starši izpišejo iz vrtca, je otrok pri ponovnem vpisu razporejen v enoto in oddelek, kjer so še razpoložljiva prosta mesta.

Vpliv povišanja cen na plačila staršev glede na plačne razrede

Meseca junija 2023 je bilo:

  • v prvem starostnem obdobju največ staršev uvrščenih v 6. plačni razred s plačilom 43 % cene programa (42 staršev). Slednji bodo s povišanjem plačali 8,80 EUR več;
  • v kombiniranih oddelkih je bilo prav tako največ staršev uvrščenih v 6. plačni razred s plačilom 43% cene programa (56 staršev). Slednji bodo s povišanjem plačali 5,70 EUR več;
  • v drugem starostnem obdobju je bilo največ staršev uvrščenih v 5. plačni razred s plačilom 35% cene programa (79 staršev). Slednji bodo s povišanjem plačali 2,89 EUR več.

Plačila je bilo oproščenih 11 staršev, kar predstavlja 1,55 % vseh staršev iz MOSG. Najvišjo ceno 77% pa je plačevalo 21 staršev, kar prestavlja 2,95 % vseh staršev iz MOSG.

Razloge za povišanje cen je mestnemu svetu predstavila ravnateljica Vzgojno-varstvenega zavoda Slovenj Gradec mag. Mojca Vrhovnik.

Sklep o manjši notranji igralni površini

Mestne svetnice in mestni svetniki so sprejeli tudi sklep o manjši notranji igralni površini.  VVZ Slovenj Gradec namreč zaradi pomanjkanja prostorskih kapacitet v enoti Maistrova – Škratica Mica, enoti Celjska – Mali škrat in enoti Pameče – Škrat radovednež, ne more sprejeti vseh vpisanih otrok, zato je občina soglašala z manjšo notranjo igralno površino od 3 kvadratna metra na otroka, vendar ne manjšo od dveh kvadratnih metrov na otroka. 

Vir: MO Slovenj Gradec

Dogodki

Svetnice in svetniki so se na današnji 13. redni seji odločali tudi o predlogih povišanja cen vrtca ter predlog o manjši igralni površini. Oba predloga so sprejeli.