Search
Close this search box.

Slovenjgraška občina z državo uredila financiranje gradnje bloka in bazena

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so na sredini seji potrdili investicijske dokumente za načrtovano energetsko sanacijo treh stavb v občinski lasti. Potrdili so tudi osnutek prvega rebalansa proračuna, v katerega so vključena tudi naposled uspešno urejena plačila s strani države za gradnjo bloka in bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov.

V osnutku prvega rebalansa letošnjega sicer rekordno visokega proračuna Mestne občine Slovenj Gradec se odhodki povečujejo za dobrih deset odstotkov na 34,7 milijona evrov, prihodki pa za skoraj 13 odstotkov in po novem znašajo 31,7 milijona evrov.

Na strani prihodkov se med drugim povečujejo transferni prihodki, in sicer za 2,4 milijona evrov. Kot je v zvezi s tem mestnim svetnikom pojasnil vodja oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve Darko Sagmeister, gre za sofinanciranje izgradnje bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov in bloka neprofitnih stanovanj in torej za zneske, ki so jih na občini od države pričakovali že lani.

Zdaj je namreč ministrstvo za okolje in prostor v celoti nakazalo zneske iz vseh zahtevkov za gradnjo bloka, v zvezi z gradnjo bazena pa je bil podpisal aneks in že odobren prvi zahtevek v višini 905.000 evrov. Ta znesek na občini pričakujejo v nekaj dneh, je povedal Sagmeister in dodal, da zdaj zadeve tečejo normalno.

Na težave pri izplačilih sofinancerskih sredstev s strani okoljskega ministrstva za sicer že odobrena projekta gradnje bloka in bazena je slovenjgraška občina opozarjala približno leto dni. Da se je lahko kljub temu gradnja nadaljevala, je občina najela likvidnostno posojilo in sredstva za gradnjo od aprila lani zalagala sama.

Zdaj je med investicijskimi odhodki, predvidenimi v osnutku rebalansa proračuna, po vključenih vseh spremembah največja postavka tista, ki je namenjena financiranju izgradnje bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov. Skupaj ta postavka v letošnjem proračunu znaša 5,1 milijona evrov in je po Sagmeistrovih besedah največja posamična postavka v zgodovini slovenjgraške mestne občine.

Sicer pa se v osnutku rebalansa proračuna investicijski odhodki skupno povečujejo za skoraj tri milijone evrov in po novem v celoti znašajo 20,6 milijona evrov.

Tako bazenski kompleks s parkom urbanih športov kot novi blok neprofitnih stanovanj slovenjgraška občina gradi s pomočjo sredstev iz mehanizma celostne teritorialne naložbe. Gradnja bloka s 54 neprofitnimi stanovanji, vredna več kot štiri milijone evrov, se bliža zaključku, gradnja 8,6 milijona evrov vrednega bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov pa naj bi bila končana do poletne sezone 2022.

Slovenjgraški svetniki so na sredini seji med drugim potrdili tudi investicijske dokumente za načrtovane celovite energetske sanacije treh stavb v občinski lasti. To so stavbe zdravstvenega doma, športne dvorane in objekta stare lesarske šole.

Slovenjgraška občina ima po besedah župana Tilna Kluglerja v lasti 25 objektov, ki bi jih bilo smiselno energetsko sanirati, a se je po analizi odločila, da to najbolj nujno potrebujejo omenjeni trije objekti.

S sanacijo želi občina po županovih besedah predvsem prihraniti pri rednih mesečnih stroških za energente, s prihranki pa bo občina pokrivala del stroška načrtovane sanacije, del sredstev načrtuje pridobiti na razpisu države. Naložba v energetsko sanacijo treh objektov tako ne bo bremenila občinskega proračuna, zagotavljajo na občini, ki bo naložbo izvedla z javno-zasebnim partnerstvom.

Svetniki so zato v sredo po skrajšanem postopku tudi potrdili koncesijski akt o javno-zasebnem partnerstvu, ki predstavlja uresničitev potrjenih investicijskih dokumentov. Občina se bo na razpis države prijavljala septembra, do takrat pa mora izvesti postopek izbire partnerja za javno-zasebno partnerstvo. Postopek bo pokazal tudi, kakšni bodo stroški sanacije.

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so na sredini seji potrdili investicijske dokumente za načrtovano energetsko sanacijo treh stavb v občinski lasti. Potrdili so tudi osnutek prvega rebalansa proračuna, v katerega so vključena tudi naposled uspešno urejena plačila s strani države za gradnjo bloka in bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov.