Search
Close this search box.

Slovenjgraška bolnišnica z več zaposlenimi in načrtovanim uravnoteženim poslovanjem

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer konec leta načrtujejo uravnoteženo poslovanje, bodo letos število zaposlenih povišali predvidoma za 72 zaposlenih. Od tega več kot polovico predstavljajo zaposleni v spet povsem lastni čistilno-transportni službi. S ponudbo zaposlitev za nedoločen čas uspešneje kot doslej zaposlujejo tudi zdravstveni kader.

V slovenjgraški bolnišnici je bilo v začetku letošnjega leta 879 zaposlenih, doslej pa se je ta številka že povišala za okoli 60. Največ, 45 je na novo zaposlenih od 1. aprila letos, ko so ponovno vzpostavili povsem lastno čistilno-transportno službo, ki jo je prej izvajal zunanji izvajalec. V bolnišnici so namreč ugotovili, da je to zanjo ugodneje.

Poleg tega letos v bolnišnici načrtujejo še zaposlitev skupno devetih specializantov, 13 dodatnih zaposlitev načrtujejo pri zdravstveni negi in pet pri nezdravstvenem kadru.

Prav na področju zaposlovanja kadra v zdravstveni negi se je bolnišnica v preteklosti soočala z neuspešnimi razpisi, ko pa je začela v razpisih ponujati zaposlitve za nedoločen čas s poskusno dobo, pa se je odziv potencialnih kandidatov povečal, je povedala v. d. direktorice slovenjgraške bolnišnice Alenka Jezernik Skudnik, ki je članom sveta danes predstavila finančni načrt za letos, ki so ga člani sveta potrdili.

Finančni načrt za letos predvideva 52,4 milijona evrov prihodkov, kar je za sedem odstotkov več od doseženih lani, in prav toliko odhodkov, kar pa je za pet odstotkov več od doseženih v lanskem letu. Vodstvo bolnišnice konec leta načrtuje uravnoteženo poslovanje, pogoj za to pa je izvedba načrtovanega programa in da se epidemija ne bo poslabšala do take mere, da bi morali ponovno ustaviti posamezne programe, je poudarila Jezernik Skudnikova.

Medtem pa je poslovanje ob polletju še izkazovalo za 358.000 evrov primanjkljaja. V bolnišnici načrtujejo, da bodo to izgubo nadomestili s predvidenim povračilom sredstev za nakup zaščitne opreme.

Sicer pa je epidemija novega koronavirusa bolnišnici povzročila za okoli dva milijona evrov izpada in močno vplivala tudi na čakalne dobe. “Za vse storitve, kjer ni veliko nujnih primerov, in tam, kjer ni rakavih obolenj, so se čakalne dobe podaljšale. Takšen primer so pregledi v ortopedski ambulanti, kjer so storitve načrtovane na daljši rok, in še nekatere druge ambulante, denimo ultrazvočni pregledi ožilja in srca, določeni specialistični pregledi,” je povedala strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc.

Na drugi strani pa so se čakalne dobe v času epidemije denimo skrajšale v uroloških ambulantah. Urologi so namreč v tem času pregledovali večje število pacientov z rakavimi obolenji, je dodala Makučeva. Ob tem je opozorila na problem neujemanja podatkov o čakalnih dobah. Podatki bolnišnice se namreč ne ujemajo s podatki portala e-Zdravje in podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po mnenju Makučeve gre za nedodelano informacijsko podporo.

“Mi seveda stojimo za podatki, ki jih imamo v lastnem informacijskem sistemu, ki jih redno nadzorujemo, spremljamo. Na kakšen način pa se ti podatki prenašajo naprej v centralni sistem, pa je izven naših moči,” je dodala.

Člani sveta slovenjgraške bolnišnice so danes sklenili 1. septembra objaviti ponovni razpis, s katerim bodo iskali direktorja bolnišnice. Po dostopu prejšnjega direktorja Janeza Lavreta bolnišnico od 22. aprila letos kot vršilka dolžnosti vodi Alenka Jezernik Skudnik.

Dogodki

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer konec leta načrtujejo uravnoteženo poslovanje, bodo letos število zaposlenih povišali predvidoma za 72 zaposlenih. Od tega več kot polovico predstavljajo zaposleni v spet povsem lastni čistilno-transportni službi. S ponudbo zaposlitev za nedoločen čas uspešneje kot doslej zaposlujejo tudi zdravstveni kader.