Search
Close this search box.

Slovenjgradčanu najvišje priznanje na področju označevanja planinskih poti (FOTO)

Vodja Odseka za planinske poti pri PD Slovenj Gradec Slavko Pogorelčnik je s strani Meddruštvenega odbora (MDO) Koroške za planinske poti prejel naziv Markacist leta 2019. Priznanje so mu podelili v okviru rednega letnega zbora markacistov Koroške, ki je v soboto, 1. februarja potekal v Šentilju.

Kdo so markacisti?

Markacisti so tiste osebe, ki pridno skrbijo, da so planinske poti ustrezno opremljene z markacijami, smernimi tablami, v visokogorju s klini in jeklenicami, na kočah pa z vpisnimi knjigami in žigi.

Gre predvsem za veliko število ur prostovoljnega dela, ki zajema vzdrževanje prehodnosti poti, redno odstranjevanje podrasti, obsežnejša dela z motornimi žagami, sanacije brvi, sanacije po žledolomih in nadelave novih odsekov poti.

Skrb za 76 kilometrov koroških planinskih poti

Slavko Pogorelčnik je vodenje markacistov PD Slovenj Gradec, ki je v letu 2019 praznovalo 100 letnico delovanja, prevzel leta 2003 in svojo ekipo postopoma številčno tudi okrepil. Na Koroškem je skupaj več kot 500 km planinskih poti, od tega slovenjgraški markacisti skrbijo kar za 76 km le-teh.

Prav tako se udeležujejo tudi vseh skupnih akcij v okviru MDO Koroške za planinske poti in domačih društvenih akcij, kot je bila nazadnje denimo pomoč Turističnemu društvu Slovenj Gradec pri urejanju Učne poti na Rahtel.

“Slavko Pogorelčnik se je v vseh teh 16 letih vodenja odseka izkazal s svojim delom kot markacist in tudi s svojim organizacijskimi sposobnostmi kot vodja odseka, zato vemo, da je podeljeno priznanje Markacist leta 2019 prišlo v prave roke. Iskreno mu čestitamo tudi v društvu,” so v obrazložitvi podelitve priznanja zapisali pri PD Slovenj Gradec.

Vir: mojaobcina.si/PD Slovenj Gradec

Dogodki