Search
Close this search box.

Slovenj Gradec v finalnem izboru za nagrado Zlati kamen 2024

Katerih 10 občin je najprodornejših v Sloveniji in so v ožjem izboru za nagrado Zlati kamen 2024?

V letošnje finale izbora za nagrado Zlati kamen so se uvrstile občine Brda, Tržič in Piran iz zahodne Slovenije, Kamnik in Ribnica iz osrednje in jugovzhodne Slovenije. Slovenj Gradec in Trbovlje iz osrednjega pasu med Koroško in Posavjem, ter Moravske Toplice, Murska Sobota in Razkrižje iz vzhodnega dela države.

Občina Brda se je v finale uvrstila kot ena najboljših praks razvoja podeželske lokalne skupnosti v evropskih merilih. Rdeča nit izbora je letos prostorsko načrtovanje in prijemi za večjo vključenost javnosti v oblikovanje prostorske politike so – poleg drugih dobrih praks kraja – pripeljali v finale Piran. Tržič je bil s svojimi dobrimi praksami že večkrat v finalu izbora za nagrado Zlati kamen. Za naše razmere zelo urejena občina izstopa tudi po prepletenosti prostorske politike in razvojne strategije kraja.

Glavni aduti občine Kamnik pri letošnjem izboru so ukrepi na področju trajnostne mobilnosti, ravnanja z vodo in skrbi za razvoj kulture. Ribnica se je uveljavila kot prestolnica slovenskega rokodelstva, v zadnjem obdobju pa je razvoj kraja dobil nov zagon tudi z usmeritvijo k ti. pametnemu naselju.

Slovenj Gradec nemalokrat igra pionirsko vlogo med kraji pri nas. To velja tudi za prijeme na področju prostorskega načrtovanja, zlasti pri umirjanju prometa in revitalizaciji kraja.

Trbovlje so primer dobre prakse sodelovanja med javnim in zasebnim sektorjem pri zahtevnem prehodu kraja od »umazane« stare industrije v zeleno in tehnološko zahtevno podjetništvo.

Moravske Toplice so med občinami, ki so v zadnjem desetletju naredile največji preskok glede na merljive kazalnike, razvoj pa je vse bolj osredotočen v pametno in trajnostno smer. Murska Sobota je še en primer občine, ki se redno uvršča v najožji izbor za nagrado Zlati kamen. Tokrat mestna občina prepriča z vključevanjem ukrepov na prostorskem področju pri preobrazbi kraja v močno regionalno središče. Razkrižje je med letošnjimi finalistkami nekaj posebnega. Občina je zelo majhna, odročna in glede na merljive kazalnike slabo razvita. S svojimi premišljenimi in strateško načrtovanimi ukrepi pa igra zunaj svoje lige in celo skuša vplivati na boljše odnose s sosednjo Hrvaško.

Vir: Zlati kamen.si

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Sivvester
Sivvester
2 mesecev nazaj

Šê gûřši òd zvâtega kamêja je pa sâmo ân kâmen – katîři se odvavî ôd sřcã ! Sîvc.

Dogodki

Katerih 10 občin je najprodornejših v Sloveniji in so v ožjem izboru za nagrado Zlati kamen 2024?