Search
Close this search box.

FOTO: Slovenj Gradec pripravljen na skorajšnji prihod beguncev

FOTO: Urška Čerče

Partizanski dom na Kopah so marljivi prostovoljci pod vodstvom operativne skupine v dveh dneh pripravili za namestitev do 73 beguncev, ki naj bi jih v kratkem premestili iz Centra za tujce v Postojni.

V soboto, 19. septembra, je Ministrstvo za notranje zadeve na MO Slovenj Gradec naslovilo prošnjo za sprejem določenega števila prosilcev za azil, ki bi jih premestili iz postojnskega Centra za tujce na eno izmed ponujenih lokacij. Še isti dan je bila oblikovana operativna skupina pod vodstvom občinskega svetnika Borisa Raja, sestavljajo pa jo še: Alan Matijevič (poveljnik Civilne zaščite (CZ) za Koroško), Marijan Klemenc (poveljnik CZ MO SG), Edita Dolinšek (stanovanjske zadeve na MO SG), Rado Poggi in Urška Čerče (oba Raum AU), Grega Raj (koordinator prostovoljcev) in Aljaž Kitak. Kot najprimernejšo lokacijo so izbrali Partizanski dom na Kopah, opravili pa so tudi ogled objekta, ki je pokazal številne pomanjkljivosti, kot so nedelujoče ogrevanje, odsotnost pitne vode zaradi neuporabe vodovodnega sistema, slabo splošno higiensko stanje prostorov in zanemarjenost okolice.

FOTO: Urška Čerče

S pomočjo prostovoljcev, delavcev komunalnega podjetja in obrtnikov iz MO SG so izvedli vsa potrebna dela na Partizanskem domu na Kopah, ki je bil v dveh dneh pripravljen za sprejem večjega števila prosilcev za azil (maksimalna kapaciteta 73 ležišč). V skladu z začetno oceno operativne skupine o stanju objekta je bil predviden termin prihoda beguncev v ponedeljek od 12. ure dalje, zato je bila priprava objekta v dopoldanskem času zaključena.

Dejanski prihod beguncev v začasni center za sprejem prosilcev za azil na Kopah pa ostaja neznanka tudi po današnjem telefonskem pogovoru med operativnim vodjo priprave objekta in predstavnikom MNZ, ki je potekal okrog 12.00. V skladu z zmanjšanim pritiskom beguncev za vstop v Republiko Slovenijo je nekoliko razbremenjen tudi Center za tujce Postojna, zaradi česar danes ne predvidevajo nobenih premikov prosilcev za azil na druge lokacije v državi.

Predstavnik MNZ se je Borisu Raju v imenu Vlade RS zahvalil za opravljene aktivnosti in pohvalil iniciativo, ki jo je pokazala slovenjgraška občina v kontekstu trenutne situacije. Zatrdil je tudi, da bo do premestitve skupine prosilcev za azil v Partizanski dom na Kopah skoraj zagotovo prišlo v naslednjih dneh, pri čemer pa točen termin še ni znan.

Ne glede na to ostaja operativna skupina v polni pripravljenosti na prihod gostov, ki jih bo mesto Slovenj Gradec sprejelo z vso dobrodošlico, ki jo premore. »Zavedati se je potrebno, da gre pogosto za globoko travmatizirane ljudi, ki jim je vojna vzela skoraj vse, tako premoženje kot življenja njihovih bližnjih. Prijazna beseda in brezpogojna pomoč sta zato nujni sestavni del dobrodošlice, ki jim jo bo nudilo mesto miru,« so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. “Tako MO SG kot operativna skupina občane obveščata, da je vsakršna skrb glede namestitve prosilcev za azil v domači občini odveč. Kvečjemu nasprotno: kot skupnost smo lahko ponosni na dejstvo, da smo se uspeli v zelo kratkem času povezati in postoriti vse potrebno, da v skladu s svojimi zmožnostmi pomagamo ljudem, ki v upanju na boljše, predvsem pa mirnejše življenje trkajo na vrata Evrope. K temu nas zavezujeta naše mirovniško poslanstvo in vera v dostojanstvo slehernega človeka.

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/2015/partizanskidom1″ title=”Galerija slik”]

FOTO: Urška Čerče

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
7 let nazaj

Ni besed,koliko vam plača Soroš.

Dogodki

FOTO: Urška Čerče

Partizanski dom na Kopah so marljivi prostovoljci pod vodstvom operativne skupine v dveh dneh pripravili za namestitev do 73 beguncev, ki naj bi jih v kratkem premestili iz Centra za tujce v Postojni.