Search
Close this search box.

Slovenj Gradec dobil sodoben letno-zimski bazenski kompleks Aqualatio (VIDEO in FOTO)

V Slovenj Gradcu so danes javnosti predstavili nov bazenski kompleks Aqualatio, ki ga je občina zgradila s pomočjo sredstev države in EU ter Eko sklada. Skupaj s parkom urbanih športov, ki ga bodo odprli septembra, je naložba vredna 8,3 milijona evrov. Okoljski minister Uroš Brežan je ob odprtju izpostavil pomen ureditve degradiranega območja.
Fotografija je simbolična

Mestna občina Slovenj Gradec je bazenski kompleks uredila na območju ob vzhodni mestni obvoznici, ki je bilo opredeljeno kot degradirano območje. Občina je zato sredstva za izvedbo naložbe pridobila iz mehanizma celostne teritorialne naložbe, in sicer skupno 5,1 milijona evrov iz proračuna države in Evropskega sklada za regionalni razvoj, od Eko sklada je pridobila nekaj manj kot 900.000 evrov, sama pa je k naložbi dodala 2,2 milijona evrov.

VIDEO: Izjava ministra za okolje in prostor Uroša Brežana

Slovesnosti ob uradni predstavitvi naložbe se je udeležil minister za okolje in prostor Uroš Brežan, ki je izpostavil, da se v skladu z zakonom o urejanju prostora in usmeritvami EU tudi v Sloveniji usmerjamo v čim bolj racionalno izrabo prostora, v izrabo degradiranih območij.

VIDEO: Izjava župana MO Slovenj Gradec Tilna Kuglerja

“In to je ravno projekt, ki je lahko dober primer s tega vidika,” je v izjavi medijem dejal minister. Spomnil je, da je občina prav tako s pomočjo sredstev celostnih teritorialnih naložb že zgradila tudi novi blok neprofitnih stanovanj. Minister verjame, da je nov letno-zimski bazenski kompleks velika pridobitev tako za občane slovenjgraške občine, kot tudi regije, sicer pa na ministrstvu v zvezi s projektom še poudarjajo, da ta predstavlja reaktivacijo neizkoriščenega prostora znotraj urbanega območja in da bo s projektom revitaliziranih približno en hektar urbanih površin.

VIDEO: Izjava vodje projekta Dunje Koren

Da gre za največjo naložbo v občini v daljšem obdobju in da je to pomembna pridobitev tako za Slovenj Gradec kot širše, predvsem pa je trenutno na pragu počitnic pomembna za mlade, je danes večkrat poudaril župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler.

VIDEO: Izjava direktorice JZ Spotur Marije Lah

Kopalna sezona v novem kompleksu se bo po napovedih začela 7. julija. Pričakujejo namreč še uporabno dovoljenje, potem ko je bil nedavno že opravljen tehnični pregled. V bazenskem kompleksu si želijo obiskovalcev tudi od drugod, cene so po županovih besedah “prijazne”, občina pa svojim občanom letos ponuja tudi brezplačne prevoze do bazena iz vseh zaselkov občine enkrat tedensko.

Nov bazenski kompleks, ki ga je glavni izvajalec del Kolektor koling skupaj s podizvajalci gradil od aprila 2020 na območju, kjer je prej stal stari slovenjgraški bazen, ima skupno 1771 kvadratnih metrov površin v dveh zimskih bazenih in 1326 kvadratnih metrov v zunanjih dveh bazenih. Temperatura vode v notranjih bazenih bo od 28 do 31 stopinj.

Župan Klugler je danes izpostavil zahtevne razmere v času gradnje kompleksa, ki so jih krojile tako epidemija covida-19 kot težave pri dobavi materialov. Ne glede na to pa se je gradnja bazenskega kompleksa zaključila v predvidenem roku, medtem ko se je ravno zaradi zamud pri dobavah za nekaj mesecev zavlekla gradnja parka urbanih športov. Po napovedih bodo enega najsodobnejših parkov urbanih športov pri nas, ki se bo raztezal na dobrih 2500 kvadratnih metrih, odprli septembra.

Tudi bazenski kompleks se ponaša z več posebnostmi. Med drugim ima večji notranji bazen dvižno dno, čiščenje vode bo potekalo prek sistema ultrafiltracije, bazenski kompleks pa je zgrajen tako, da omogoča dostop osebam z različnimi gibalnimi ovirami.

Posebnost kompleksa, katerega del so tudi prostori dobrega počutja, je tudi ta, da bo imel del spodnjih prostorov v najemu Zdravstveni dom Slovenj Gradec, ki bo tja selil svojo dejavnost fizioterapije.

“Zagotovo je ta bazenski kompleks najlepši v Sloveniji in z najpopolnejšo vsebino,” je na novinarski konferenci dejala vodja projekta Dunja Koren. Z bazenskim kompleksom bo upravljal slovenjgraški javni zavod Spotur, ki je za ta namen doslej že redno zaposlil 10 ljudi in še pet pogodbenih sodelavcev. Ime Aqualatio za poimenovanje kompleksa so izbrali skupaj z občani.

FOTOGALERIJA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Ales
Ales
1 leto nazaj

Nič za otroke. Sramota za ra denar. Mafija

Dogodki

V Slovenj Gradcu so danes javnosti predstavili nov bazenski kompleks Aqualatio, ki ga je občina zgradila s pomočjo sredstev države in EU ter Eko sklada. Skupaj s parkom urbanih športov, ki ga bodo odprli septembra, je naložba vredna 8,3 milijona evrov. Okoljski minister Uroš Brežan je ob odprtju izpostavil pomen ureditve degradiranega območja.