Search
Close this search box.

Slovenija se je prijavila na razpis za logistični center za zaščitno opremo

Slovenija se je prijavila na evropski razpis za vzpostavljanje skladišč zaščitne opreme v okviru mehanizma rescEU, je danes povedal obrambni minister Matej Tonin. Za zdaj opremo skladiščita Romunija in Nemčija. V Evropski komisiji pa so že večkrat povedali, da želijo zagotoviti okoli šest takšnih logističnih centrov po EU.

Uprava za zaščito in reševanje je pripravila vso potrebno dokumentacijo za vlogo in Slovenija se je prijavila, da bi bila eden od logističnih centrov za zaščitno opremo, je pojasnil Tonin v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju po virtualnem zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato.

To je po ministrovih besedah strateško pomembno v primeru nove krize, saj je bolje, da je zaščitna oprema skladiščena na slovenskih tleh, ne daleč stran čez oceane.

Gre za skladiščenje strateške zaloge medicinske opreme v okviru evropske rezerve rescEU v sklopu mehanizma za civilno zaščito.

Sistem deluje tako, da članica prostovoljka prevzame javno naročilo in skladišči zmogljivosti. To za zdaj počneta Romunija in Nemčija. Nabavo zalog 100-odstotno financira EU. Bistveno pri tem je, da se na ravni EU odloča, kdo dobi opremo iz te rezerve, pri čemer se upošteva ocena potreb.

Slovenska vlada je sicer pred nekaj tedni napovedala, da bo zaprosila za pomoč preko evropskega mehanizma za civilno zaščito. V Evropski komisiji prošnje za zdaj niso prejeli.

Tonin je danes v povezavi s tem dejal, da so jih nekateri zaradi odločitve o prošnji za pomoč iz tega mehanizma začudeno gledali, češ da je Slovenija vendarle zgodba o uspehu, ko gre za soočanje s covidom-19.

A zavedajo se, da je bil to šele prvi val in da verjetno sledi tudi drugi. Če bo rast okuženih pospešeno nadaljevala, smo lahko hitro v podobnih okoliščinah kot v preteklosti, je opozoril Tonin.

Dogodki