Search
Close this search box.

Slovenija podarila za 110.000 evrov zaščitne opreme Severni Makedoniji

Slovenija je Severni Makedoniji podarila zaščitno medicinsko opremo v vrednosti 110.000 evrov, so sporočili s slovenskega obrambnega ministrstva. Gre za 100.000 zaščitnih mask in 100.000 zaščitnih rokavic, ki so namenjene makedonskemu notranjemu ministrstvu, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

“Ta donacija prihaja v ključnem trenutku. Rad bi se zahvalil slovenskemu premierju Janezu Janši in našim slovenskim prijateljem. Vsaka donacija šteje in bo okrepila naše vsakodnevne napore za zaščito policistov, ki delajo 24 ur na dan in so izpostavljeni tveganju okužbe z novim koronavirusom,” je ob tem dejal makedonski notranji minister Nakje Čulev.

Ta je na letališču v Skopju danes sprejel pomoč. Dogodka se je udeležil tudi slovenski veleposlanik v Severni Makedoniji Milan Jazbec. “Počaščen sem, da smo prva članica EU in zveze Nato, ki je opravila dvostransko donacijo policijskim silam,” je povedal ob tem po poročanju MIA.

Z Morsa so ob tem sporočili, da se je Slovenija odzvala na prošnjo Severne Makedonije, ki jo je ta naslovila prek mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite z namenom preprečevanja širjenja bolezni covid-19.

Čulev pa je povedal še, da se makedonsko notranje ministrstvo še naprej osredotoča na nadzor izvajanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v državi in zagotavljanje zaščitne opreme za uslužbence.

V Severni Makedoniji so sicer doslej po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje zabeležili 430 primerov okužbe z novim koronavirusom, v zadnjem dnevu 46. V zadnjih 24 urah pa sta za covidom-19 umrla še dva človeka, vse skupaj je ta bolezen zahtevala 13 žrtev.

Dogodki