Search
Close this search box.

Slovenija je v skladu z načrtom sproščanja še vedno v rdeči fazi, epidemiološka slika na Koroškem boljša kot minuli teden

V ponedeljek so v Sloveniji ob 35.092 testih potrdili 1652 okužb z novim koronavirusom. Epidemiološka slika na Koroškem je boljša kot minuli torek.

Včeraj je bilo opravljenih 4.700 PCR testov. Z njimi je bilo potrjenih 1.149 novih okužb. Delež pozitivnih PCR testov je znašal 24,4 %. Včeraj pa je bilo opravljenih tudi izredno veliko število hitrih antigenskih testov, kar je posledica včerajšnjega testiranja zaposlenih v šolah in vrtcih. Število opravljenih HAT je znašalo 30.392. Z njimi so bile potrjene 503 nove okužbe. Delež pozitivnih HAT je znašal 1,7 %, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 pojasnila Maja Bratuša.

Glede na število novo potrjenih okužb na včerajšnji dan izstopajo naslednje občine: Ajdovščina 24, Nova Gorica 27, Koper 85, Tolmin 20, Krško 34, Brežice 29, Sevnica 22, Zagorje ob Savi 23, Novo mesto 30, Črnomelj 22, Celje 45, Šentjur 22, Šmarje pri Jelšah 29, Žalec 33, Domžale 29, Kranj 51, Škofja Loka 28, Ljubljani 137, Mariboru 75, je naštela Bratuša.

Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 100 pacientov, skupaj pa je bilo iz bolnišnic odpuščenih 91 pacientov. Na intenzivni negi se tako kot včeraj zdravi 192 covidnih pacientov.

Jutranji podatki kažejo, da se v bolnišnicah zaradi koronavirusa zdravi 1.157 pacientov, 16 manj kot včeraj zjutraj. V ljubljanskem UKC so imeli danes zjutraj 322 covidnih pacientov, od tega jih je bilo 63 na intenzivni terapiji.

Včeraj je v bolnišnicah umrlo 25 oseb, še 2 v domovih za starejše. Skupaj torej 27 smrti.

Včerajšnji podatki kažejo, da povprečje potrjenih primerov v zadnjih 7 dneh na ravni države znaša 1.227 (včeraj 1.225), medtem ko je število hospitaliziranih zaradi COVID-19 danes zjutraj znašalo 1.157 (včeraj 1.173).

Grafa 14- in 7-dnevne incidence kažeta, da imajo še naprej največjo rast odkritih primerov okužb Goriška, Posavska in Zasavska.

Glede na stanje na podlagi katerega je prejšnjo sredo vlada sprejela odločitve v skladu z načrtom sproščanja je spremembe opaziti pri regijah, ki so na grafu označene z vzorcem črt, je pojasnila Bratuša.

5 regij je glede na včerajšnje podatke črnih. Med črnimi regijami je opaziti pozitivni trend pri Posavski, Zasavski in pri regiji Jugovzhodna Slovenija. Medtem ko je pri Goriški in Obalno-kraški opazen trend poslabševanja epidemioloških razmer.

7 regij je glede na včerajšnje podatke rdečih (Osrednjeslovenska, Podravska, Savinjska, Gorenjska, Pomurska, Primorsko-notranjska in Koroška. Med njimi je negativni trend opaziti v Savinjski in Gorenjski regiji.

Še vedno pa smo v skladu z načrtom sproščanja v rdeči fazi, je povzela Bratuša in dodala, da je Koroška edina med regijami, ki dosega kriterij za oranžno fazo. Vendar mora biti za sproščanje ukrepov najprej dosežen kriterij na državni ravni. Da preidemo na regijski pristop, je treba najprej doseči nacionalno merilo, Prav tako je omenila, da je na Koroškem epidemiološka slika danes boljša, kot je bila minuli torek.

V ponedeljek so v Sloveniji ob 35.092 testih potrdili 1652 okužb z novim koronavirusom. Epidemiološka slika na Koroškem je boljša kot minuli torek.