Slovenija in Srbija z dogovorom o vzajemnem priznanju covidnih potrdil

Zunanji minister Anže Logar in njegov srbski kolega Nikola Selaković sta na današnjem srečanju v Ljubljani dogovorila za vzajemno priznanje covidnih potrdil. V pogovorih sta sicer največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom med državama in slovenskemu predsedovanju Svetu EU v drugi polovici leta.
E2QTd0wXsAIpqub (1)

Selaković je na novinarski konferenci po pogovorih povedal, da sta se z Logarjem dogovorila o vzajemnem priznanju covidnih potrdil, ki bo državljanom obeh držav omogočilo prosto potovanje v Slovenijo in Srbijo.

Sicer sta v pogovorih največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom in slovenskemu predsedovanju Svetu EU. Logar je spomnil, da bo Zahodni Balkan ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja. V okviru predsedovanja bo potekal tudi neformalni vrh EU-Zahodni Balkan, kjer bo po Logarjevih besedah odprtih kar nekaj vprašanj.

Izrazil je upanje, da bodo skozi dialog zbližali stališča glede teh odprtih vprašanj, da bi med slovenskim predsedovanjem dosegli napredek pri evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana.

Logar je povedal, da mu je srbski kolega predstavil reformni proces v Srbiji in zavezanost vlade k reformam na vseh področjih, vključenih v pristopna pogajanja za članstvo v EU. Ob tem je izrazil slovensko podporo Srbiji na njeni poti v EU in ji ponudil pomoč.

Ministra sta poudarila, da sta Slovenija in Srbija pomembni gospodarski partnerici. V zadnjem desetletju sta podvojili blagovno menjavo. Lani je znašala več kot 1,1 milijarde evrov, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa več kot 300 milijonov evrov. Če se bo ta trend nadaljeval do konca leta, bo letos menjava rekordna, je bil zadovoljen Selaković.

Ministra sta pohvalila dobre odnose med državama na najvišji politični ravni in se zavzela za nadaljevanje prakse skupnih zasedanj slovenske in srbske vlade. Kot je dejal Selaković, je v pripravi šesto skupno zasedanje vlad, s čimer se po njegovih besedah ne more pohvaliti veliko držav v regiji.

Govorila sta tudi o odprtih vprašanjih glede nasledstva po nekdanji skupni državi. 20 let po podpisu sporazuma o nasledstvu je po Logarjevih besedah napočil čas za konkretne rezultate, zato sta s srbskim ministrom pregledala konkretna vprašanja glede kulturne dediščine, diplomatskih predstavništev ter digitalizacije arhivov in dostopa do njih. Zavzela sta se za konkretne korake naprej in Logar je prepričan, da jim v prihodnjih pogovorih uspelo zapreti določena odprta vprašanja.

Srbski zunanji minister je izrazil tudi interes, da bi Srbija v Ljubljani odprla kulturno-informacijski center, ki bi bil prvi tovrstni center v regiji.

Selaković je uradni obisk v Sloveniji začel v občini Črnomelj, kjer si je ogledal lokacijo bodoče muzejske zbirke o zgodovini Uskokov v Beli Krajini.

Srbskega zunanjega ministra je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, v sredo pa se bo srečal še z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.