Search
Close this search box.

Slovenija Črni gori donira 42.000 odmerkov Moderne

Vlada je danes potrdila donacijo 42.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca Moderna Črni gori, so sporočili po seji vlade.
Fotografija je simbolična

 Gre za odmerke, ki jih je Slovenija naročila na podlagi skupnega javnega naročila EU in so bili že dobavljeni. Preko mehanizma CECIS je Črna gora namreč izrazila interes za cepiva, pri preverjanju pa tudi pripravljenost za sprejem cepiva Spikevax (Moderna). Zato se Črni Gori preko bilateralne pogodbe donira 42.000 odmerkov omenjenega cepiva, ki se nahaja v skladišču v Ljubljani, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Črna Gora je pripravljena prevzeti organizacijo in stroške prevoza cepiva iz Slovenije v Črno Goro. V Sloveniji bo NIJZ poskrbel za vse aktivnosti povezave z logističnim delom donacije, ki so zahtevane s strani Slovenije in vključujejo pripravo cepiva za transport, izročitev cepiva in pripravo potrebne dokumentacije. Vlada je pooblastila ministra, pristojnega za zdravje, za podpis pogodbene dokumentacije med Slovenijo, Črno goro in dobaviteljem Moderna SwitzerlandGmbH ter med Slovenijo in Črno goro za humanitarno pomoč 42.000 odmerkov cepiva.

Pandemija nalezljive bolezni covida-19 je doslej povzročila eno največjih svetovnih zdravstvenih, gospodarskih in družbenih kriz. Čim širši dostop do učinkovitih, kakovostnih in varnih cepiv proti covidu-19 predstavlja v trenutnih okoliščinah edino realno možnost na globalni ravni, da se upočasni in zaustavi širjenje okužb, zmanjša umrljivost, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, izboljša zdravje prebivalstva, razbremenijo zdravstveni sistemi ter omogočijo pogoji za delovanje gospodarstva in drugih sfer družbe, so še navedli na spletnih straneh vlade.

Poleg spoštovanja osnovnih higienskih in zaščitnih ukrepov, je ključna za učinkovito naslavljanje pandemije covida-19 precepljenost svetovne populacije, ob sočasnem vlaganju v človekov razvoj in krepitev odpornosti, zlasti zdravstvenih sistemov, pa tudi ostalih sfer družbe v najmanj razvitih državah. Medtem ko večina držav članic EU in drugih razvitih držav v glavnem učinkovito nadaljuje s cepljenjem svojega prebivalstva, je delež precepljenih v državah v razvoju še vedno zanemarljiv, so spomnili na vladi.

Dogodki

Vlada je danes potrdila donacijo 42.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca Moderna Črni gori, so sporočili po seji vlade.