Search
Close this search box.

Slovenija bo danes prejela prvo večjo pošiljko zaščitne opreme

V Sloveniji je danes pričakovati prvo večjo pošiljko zaščitne opreme, in sicer milijon in pol kirurških mask tipa dva. Vlada bo na seji obravnavala predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila bveznosti kreditojemalcev ter oceno stanja glede epidemije novega koronavirusa, pričakovati pa je tudi razpravo o morebitnih novih zaščitnih ukrepih.

Pristojni so v zadnjih dnevih po pregledu stanja na terenu ugotovili pomanjkanje zaščitne opreme, predvsem za zdravstvene delavce, ki se z epidemijo koronavirusa soočajo v prvih bojnih vrstah.

Novi minister za zdravje Tomaž Gantar ob opozorilih, da so države, ki so ogrožene zaradi koronavirusa, začele omejevati izvoz zaščitnih sredstev, vendarle pričakuje, da se bo preskrbljenost z zaščitno opremo v naslednjih dneh izboljšala. Razdelili jo bodo tja, kjer jo najbolj potrebujejo, začenši v zdravstvene ustanove, nato pa v domove za starejše, kritično infrastrukturo in podjetja.

Po napovedih gospodarskega ministra Zdravka Počivalška si lahko v Sloveniji kmalu obetamo več kot tri milijone zaščitnih mask. Milijon in pol mask tipa dva bo dobavljenih danes, še milijon bolj učinkovitih mask tipa tri pa v ponedeljek. “Ta dobava bo omogočila, da se bo poleg nujnih ustanov oskrbovalo tudi industrijo oz. proizvodnjo, ki je nujna za delovanje države,” je dejal minister, ki ga je vlada v sredo pooblastila za sprostitev zaščitne opreme iz državnih blagovnih rezerv.

Vlada bo medtem danes obravnavala predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev in ga po pričakovanjih poslala v obravnavo v DZ po nujnem postopku. Podjetjem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašla v težavah, bi vlada priskočila na pomoč tudi z odlogom odplačevanja kreditov. Banke bodo lahko podjetjem odobrile odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev, je razvidno iz predloga, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu.

Dogodki