Slovenija bo danes prejela prvo večjo pošiljko zaščitne opreme

zaščitna maska

V Sloveniji je danes pričakovati prvo večjo pošiljko zaščitne opreme, in sicer milijon in pol kirurških mask tipa dva. Vlada bo na seji obravnavala predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila bveznosti kreditojemalcev ter oceno stanja glede epidemije novega koronavirusa, pričakovati pa je tudi razpravo o morebitnih novih zaščitnih ukrepih.

Pristojni so v zadnjih dnevih po pregledu stanja na terenu ugotovili pomanjkanje zaščitne opreme, predvsem za zdravstvene delavce, ki se z epidemijo koronavirusa soočajo v prvih bojnih vrstah.

Novi minister za zdravje Tomaž Gantar ob opozorilih, da so države, ki so ogrožene zaradi koronavirusa, začele omejevati izvoz zaščitnih sredstev, vendarle pričakuje, da se bo preskrbljenost z zaščitno opremo v naslednjih dneh izboljšala. Razdelili jo bodo tja, kjer jo najbolj potrebujejo, začenši v zdravstvene ustanove, nato pa v domove za starejše, kritično infrastrukturo in podjetja.

Po napovedih gospodarskega ministra Zdravka Počivalška si lahko v Sloveniji kmalu obetamo več kot tri milijone zaščitnih mask. Milijon in pol mask tipa dva bo dobavljenih danes, še milijon bolj učinkovitih mask tipa tri pa v ponedeljek. “Ta dobava bo omogočila, da se bo poleg nujnih ustanov oskrbovalo tudi industrijo oz. proizvodnjo, ki je nujna za delovanje države,” je dejal minister, ki ga je vlada v sredo pooblastila za sprostitev zaščitne opreme iz državnih blagovnih rezerv.

Vlada bo medtem danes obravnavala predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev in ga po pričakovanjih poslala v obravnavo v DZ po nujnem postopku. Podjetjem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašla v težavah, bi vlada priskočila na pomoč tudi z odlogom odplačevanja kreditov. Banke bodo lahko podjetjem odobrile odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev, je razvidno iz predloga, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.