Search
Close this search box.

Skupno število smrti covidnih bolnikov v Sloveniji preseglo 3000, rešitev v cepljenju

V Sloveniji so v nedeljo potrdili 426 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 24 covidnih bolnikov, je objavila vlada. Skupno število smrti oseb s covidom-19 je preseglo 3000. Ob tem se vrstijo pozivi k cepljenju. Slovenija je že prejela nove odmerke cepiva podjetij Pfeizer in BioNTech, v torek pa naj bi prejela prve odmerke cepiva ameriške Moderne.

Po podatkih vlade so v nedeljo 426 okužb z novim koronavirusom potrdili ob opravljenih 2200 testih. Od tega je bilo PCR testov 1720. Med njimi je bilo pozitivnih 21,4 odstotka oziroma 368 testov. V nedeljo so opravili tudi 480 hitrih antigenskih testov, med katerimi jih je bilo pozitivnih 58 oziroma 12,1 odstotka.

Bolnišnično zdravljenje je v nedeljo potrebovalo 1205 covidnih bolnikov (13 več kot v soboto), od teh 196 (šest manj kot v soboto) na intenzivni negi. V domačo oskrbo so v nedeljo odpustili 42 oseb, je na spletu objavila vlada. V nedeljo so okužbo potrdili pri 49 stanovalcih domov za starejše in štirih zaposlenih. V posebnih socialnovarstvenih zavodih pa je bilo v nedeljo na novo okuženih šest stanovalcev in trije zaposleni, je dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji do vključno nedelje umrlo 3022 oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Po podatkih NIJZ so v Sloveniji v preteklem letu zabeležili 3153 presežnih smrtnih primerov, od tega so pri 2891 osebah potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Kot je pojasnil direktor NIJZ Milan Krek, je delež umrlih med vsemi okuženimi s koronavirusom 8. januarja znašal 2,2 odstotka. Krek je poudaril, da so številne smrti med starejšimi posledica tega, da se je v zadnjih letih premalo vlagalo v področje starejših.

Upanje za zajezitev epidemije covida-19 predstavlja cepivo. Kot je na današnjem spletnem pogovoru STA o cepivih proti covidu dejal predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel, bo Slovenija predvidoma v torek prejela prvih 1200 odmerkov Moderninega cepiva.

Evropska komisija je z Moderno sklenila dogovor za 80 milijonov odmerkov z možnostjo povečanja za dodatnih 80 milijonov. Od teh Sloveniji pripada skoraj 370.000 odmerkov iz vsake od teh dobav. V prvih dveh mesecih bo Moderna lahko Sloveniji dobavila 26.000 odmerkov. Iz ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna so sicer sporočili le, da danes začenjajo dobavo svojega cepiva proti covidu-19 članicam Evropske unije.

Po oceni strokovnjakov, ki so sodelovali na današnjem spletnem pogovoru v okviru portala STAznanost, je prav po vsem svetu široko dostopno cepivo rešitev za ustavitev epidemije covida-19. “Če bomo pustili žepe, kjer se bo okužba še naprej razširjala, smo tik pred tem, da bo nekoč nastala mutacija, ki bo problem še veliko bolj zaostrila,” je opozoril predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Alojz Ihan.

Fafangel je ob tem dodal, da nam nič “ne pomaga visoko učinkovito cepivo v majhnih količinah, ki bo dostopno čez ne vem koliko časa”. Sintezni biolog z ljubljanskega kemijskega inštituta Roman Jerala pa je povedal, da so se klinične študije cepiv, zasnovanih na novi tehnologiji informacijske RNK, začele že pred več leti in so pokazale, da je cepivo varno. Cepivi Pfizerja, BioNTecha in Moderne glede na klinične študije nudita tudi zelo visoko, več kot 90-odstotno zaščito.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je ob današnjem obisku domov starejših v Črnomlju in Metliki napovedal, da se bo drugi krog cepljenja proti covidu-19 v domovih za starejše po načrtih Nacionalnega inštituta za javno zdravje pričel 18. januarja, torej 21 dni od prvega cepljenja.

Minister je ob tem opozoril, da prvo cepljenje še ne predstavlja popolne zaščite oziroma da po podatkih zdravstva zagotavlja le 50- do 70-odstotno zaščito. Ocenil je, da zato še ni nastopil čas za sproščanje ukrepov in dodal, da so sicer v prvem krogu cepljenja v domovih za starejše porabili nekaj več kot 12.000 odmerkov cepiva.

Cepljenje splošne populacije, starejše od 80 let, se bo začelo v torek, v Ljubljani bo potekalo na Gospodarskem razstavišču.

K cepljenju proti covidu-19 je sicer danes pozvala Slovenska akademija znanosti in umetnosti, saj po sedanjih podatkih koristi cepljenja za posameznika in družbo daleč presegajo potencialne neugodne učinke. Podporo cepljenju so izrazili tudi predstavniki verskih skupnosti, med njimi slovenski škofje in superintendent zveze slovenskih evangelijskih cerkva Daniel Grabar.

Pripravila Žana Erznožnik

Dogodki

V Sloveniji so v nedeljo potrdili 426 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 24 covidnih bolnikov, je objavila vlada. Skupno število smrti oseb s covidom-19 je preseglo 3000. Ob tem se vrstijo pozivi k cepljenju. Slovenija je že prejela nove odmerke cepiva podjetij Pfeizer in BioNTech, v torek pa naj bi prejela prve odmerke cepiva ameriške Moderne.