Search
Close this search box.

Skupni promet letošnje licitacije vrednejšega lesa okoli 1,2 milijona evrov

Organizatorji letošnje licitacije vrednejših sortimentov lesa, ki se v teh dneh zaključuje, so z rezultati glede na okoliščine zelo zadovoljni. Po ponujeni količini je to bila druga največja licitacija, kakovost je bila še nekoliko boljša kot minula leta, ponudbe je oddalo rekordnih 46 kupcev. Skupni promet licitacije dosega 1,2 milijona evrov.

Na licitaciji, ki je tokrat potekala v Pamečah pri Slovenj Gradcu in je sicer po podatkih organizatorjev že nekaj let največja v Srednji Evropi, je letos 568 prodajalcev ponudilo 3960 hlodov v skupni izmeri 4076 kubičnih metrov lesa.

Za lansko rekordno licitacijo je to druga največja ponujena količina lesa na licitaciji, ki je edina tovrstna v Sloveniji, je danes povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki dogodek organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije.

Glede na širše epidemiološke okoliščine je organizatorje letos presenetil obisk kupcev, ki so imeli za oglede in oddajo ponudb več dni časa. S ponudbami je na letošnji 15. licitaciji sodelovalo 46 kupcev. Med njimi je bil po dveh letih odsotnosti spet kupec s Portugalske, prvič letos se je licitacije udeležil kupec s Češke, sicer pa je ponudbe oddalo še 26 kupcev iz Slovenije, osem iz Avstrije, pet iz Italije, trije iz Nemčije ter po eden z Madžarske in Hrvaške.

Kot vsa leta doslej je tudi letos najvišje cene dosegel gorski javor rebraš, a cene letos niso bile tako visoke kot lani. Najvišja ponujena cena za kubični meter hloda te vrste je letos znašala 11.575 evrov, za cel hlod pa bo prodajalec, ki je hlod posekal v gozdovih v okolici Ljubljane, prejel 13.475 evrov. Še boljši izkupiček za cel hlod, skupno 20.263 evrov, pa bo šel v roke lastniku, ki je hlod gorskega javorja posekal na območju Ruš.

Oba hloda je po Jeromlovih besedah kupil kupec s Portugalske, ki bo hlode gorskega javorja rebraša uporabil za furnir. Tovrstni furnirji se uporabljajo za opreme prestižnih jaht, avtomobilskih armatur, prestižnega pohištva in za glasbila.

Največjo skupno količino hlodov, okoli 600 kubičnih metrov, so prek posrednikov kupili kupci s Kitajske. Ti kupujejo največ hrasta, javorja in jesena, letos so prvič kupovali tudi bukev.

Sicer pa bo večina najdražjih hlodov pristala v furnirnici Merkscha v Celju, kjer bodo iz njih izdelali furnir in ga nato odpeljali končnim kupcem.

Večina ponujenega lesa na licitaciji je iz Slovenije, nekaj hlodov so nanjo pripeljali tudi prodajalci iz Avstrije in Hrvaške. Z večjo količino ponujenega kakovostnega lesa je letos sodelovala tudi družba Slovenski državni gozdovi. Med ponujenimi hlodi je bilo največ hrasta, smreke, gorskega javorja in jesena.

Tako kvalitetnega lesa, kot je ponujen na licitaciji na Koroškem, na trgu primanjkuje, pravi Jeromel in dodaja, da ga imajo države severno od Slovenije manj, saj je tam struktura gozdov drugačna, prav tako podnebne razmere. Tu vidi priložnost za slovenske gozdove in lastnike, da ob pomoči gozdarjev prepoznajo kakovostne hlode, ki jih trg v Srednji Evropi pogreša.

“Licitacija je edini pravi način nasploh, s katerim je mogoče kar najbolj učinkovito tržiti najvrednejše lesne sortimente, ki se jim je pri negi gozda posvečalo kar največ strokovne pozornosti. Tovrstna prodaja je torej nagrada za lastnika gozda. Hkrati pa tudi predstavlja dokaz uspešne skupne skrbi lastnika in gozdarske stroke pri usmerjanju gospodarjenja z gozdom,” je, kot so sporočili iz ZGS, ob licitaciji povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije smo ponosni na rezultate skrbnega gospodarjenja z gozdom, ki ne bi bili mogoči brez usmerjenega in strokovnega dela, predvsem pa sodelovanja,” pa je dodal v. d. direktorja ZGS Janez Logar. Ocenil je, da je licitacija tudi zaradi opravljenega dela v zahtevnih epidemioloških razmerah ponudila kakovostne lesne sortimente in dobre rezultate, so sporočili iz ZGS.

Med ponujenimi hlodi je bil letos tudi največji hlod doslej, hlod hrasta, ki skupno meri dobrih 11 kubičnih metrov in je težak skoraj 15 ton. Posekali so ga v okolici Ptuja, za dobrih 7500 evrov ga je kupil nemški kupec.

Prvič letos so se organizatorji soočili s položajem, da so na licitacijo pripeljali dva hloda gorskega javorja, za katera se je pozneje izkazalo, da sta bila ukradena, kar je policija dokazala s pomočjo forenzične službe. Hloda so zasegli in ju vrnili lastniku, ta pa je se je odločil, da ju bo na dražbi ob dobri doseženi ceni vseeno prodal.

Nekaj hlodov na licitaciji je ostalo brez ponudb, prodajali jih bodo v drugem krogu. Sicer pa Jeromel predvideva, da bodo kupci večino hlodov odpeljali v prihodnjih dneh tednih, tako da so hlodi zainteresiranim na ogled še nekaj dni.

Dogodki

Organizatorji letošnje licitacije vrednejših sortimentov lesa, ki se v teh dneh zaključuje, so z rezultati glede na okoliščine zelo zadovoljni. Po ponujeni količini je to bila druga največja licitacija, kakovost je bila še nekoliko boljša kot minula leta, ponudbe je oddalo rekordnih 46 kupcev. Skupni promet licitacije dosega 1,2 milijona evrov.