Skupina SIJ in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) o priložnostih za sodelovanje v prihodnosti (FOTO)

Skupina SIJ in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) sta se ob izteku uspešnega petletnega sodelovanja pogovarjali o priložnostih za sodelovanje v prihodnosti.
2021-09-02-ebrd-sandi fišer (43)

Na sedežu Skupine SIJ – Slovenska industrija jekla je včeraj potekalo redno srečanje med EBRD in Skupino SIJ. Vodstvo Skupine SIJ se je sestalo z delegacijo EBRD, ki jo je vodila Charlotte Ruhe, direktorica za Srednjo in Jugovzhodno Evropo. Charlotte Ruhe, ki je Skupino SIJ obiskala že leta 2018, je v okviru delovnega obiska v Sloveniji z vodstvom največje slovenske metalurške skupine razpravljala o prihodnjih naložbenih načrtih in možnostih za sodelovanje.

»Veseli nas, da Evropska banka za obnovo in razvoj prepoznava in podpira Skupino SIJ kot močnega partnerja v slovenskem gospodarstvu, ki uspešno uresničuje naložbe v gospodarno in trajnostno delovanje. Dejstvo, da smo uspešno izpolnili pričakovanjatako priznane mednarodne finančne ustanove, kot je EBRD, predstavlja trdne temelje za vnovično sodelovanje,« je dejal Igor Malevanov, podpredsednik in izvršni direktor za financeSkupine SIJ.

(z leve) glavni podpredsednik Skupine SIJ Tibor Šimonka; direktorica EBRD za Srednjo in Jugovzhodno Evropo Charlotte Ruhe; regionalna vodja za Češko, Madžarsko, Slovaško in Slovenijo v EBRD Nora Kocsis; podpredsednik in CFO Skupine SIJ Igor Malevanov; Miha Polak, vodja predstavništva EBRD v Sloveniji; vodja financ v Skupini SIJ Sandi Svetek.

Nora Kocsis, regionalna vodja za Češko, Madžarsko, Slovaško in Slovenijo v EBRD, je poudarila stalnost podpores strani EBRD:»Še naprej ostajamo zavezani temu, da krepimo konkurenčnost slovenskih podjetij in jim tudi v sedanjih razmerah pomagamo do uspeha na mednarodnih trgih. Skupina SIJ je primer izjemne odpornosti in inovativne moči lokalnega gospodarstva, ki je med najnaprednejšimi v regijah EBRD. Tu je lahko naša ciljna in dobro umerjena podpora ključnega pomena.«

Skupina SIJ in EBRD sicer uspešno sodelujeta od leta 2015. Takrat je EBRD investirala v petletne obveznice Skupine SIJ, kar je bila prva tovrstna naložba te mednarodne finančne ustanove v Sloveniji. Leta 2017 se je njuno medsebojno sodelovanje poglobilo, ko je bila EBRD del konzorcija sedmih bank pod vodstvom skupine UniCredit, ki je s Skupino SIJ podpisal pogodbo o petletnem sindiciranem posojilu. Obe prepoznavata možnosti za sodelovanje tudi v prihodnje.

EBRD je v Sloveniji do sedaj v skoraj sto projektov vložila 1,2 milijarde evrov. Banka se osredotoča na podporo zasebnemu sektorju in pospešitev zelenega prehoda po pandemiji Covid-19. EBRD združuje naložbe z angažmajem pri reformi politike za ustvarjanje poslovnega okolja, ki bo prispevalo k trajnostni gospodarski rasti.

Besedilo: Skupina SIJ

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.