Search
Close this search box.

Skupina Mladost bo po več kot 30 letih ponovno nastopila na črnjanskem odru (FOTO)

Na oder se po več kot 30 letih v sodelovanju z mlado generacijo vrača glasbena skupina Mladost, ki bo premierno nastopila v rodni Črni na Koroškem, 25. maja ob 20.00.

Vabljeni na glasbeno prireditev dveh generacij, ki jo bo povezoval dr. Tomaž Simetinger. Svoje pa bo dodala tudi prijateljska skupina članov zasedbe Mladost, skupina FolkRola.

Od ustanovitve skupine Mladost je minilo 39 let. Fantje so bili skupaj 5 let in potem šli bolj ali manj vsak po svoji glasbeni poti. »Že nekaj zadnjih let pa je bila «nekje v zraku« želja, da bi se enkrat spet dobili,« je pred sobotnim koncertom razložil pobudnik ponovne združitve Drago Repnik in dodal: »Vedno sem imel občutek, da se nikoli nismo do konca »izpeli«, povedano v narekovajih. Življenje pa zelo hitro teče in mogoče bi si kdaj očital, da nisem naredil tega, česar sem si želel … Fantje so bili za in zato smo si lani zastavili ta cilj, da letos ponovno nastopimo”.

Skupino Mladost so v osemdesetih letih ustanovili 16 in 17 letniki, in sicer Drago Repnik, Mitja Zmagaj, Rajko Piko in Igor Mlinar. Malo pozneje se jim je na klaviaturah pridružil še Ferdo Maze, ki pa ga je ob odhodu v vojsko nadomestil Blaž Germ.

FOTO: Arhiv skupine Mladost

V soboto pa se bo članom prvotne zasedbe na odru pridružil še njihov podmladek Gašper Mlinar na kitari, Miha Petek na trobenti, David Piko in Maks Repanšek na solo kitari, Tadej Piko na saksofonu, Rina Repnik na klavirju in kot vokalistka v družbi Vite Repnik, Rok Rednak pa bo zaigral na klaviature.

Skupina Mladost je v 80-ih dobila svoj prostor v mladinski sobi bivše vojašnice. Kot je povedal Drago Repnik je bila v njem peč na drva in ena zelo stara miza. V to sobo so si fantje najprej od doma prinesli en star gramofon in plošče. Seveda ni šlo brez inštrumentov, ki so jih morali seveda tudi nabaviti, pri čemer pa se jim je, kot je dejal Repnik, nasmehnila tudi »sreča«, saj je ravno takrat v Mežici razpadel en ansambel, ki je prodajal nekaj kosov opreme.

»Avta nismo imeli in smo šli kar na avtobus do Polene, kjer smo kupili dva ojačevalca, ju prenesli na avtobusno postajo in lahko si zamišljate kakšna je bila reakcija šoferja, ko smo to opremo tovorili na avtobus do Črne, potem pa še peš naokoli do vojašnice oziroma mladinske sobe. En takšen ojačevalec je takrat tehtal vsaj ene 50 kilogramov. Tako smo lahko začeli s prvimi vajami. Interneta seveda takrat ni bilo, težko je bilo priti do besedil in pravilnih akordov, zato smo si glasbo vrteli kar na gramofonu, za eno pesem je bilo treba gramofonsko iglo stokrat vzdigniti in postaviti nazaj, da smo si lahko prepisovali besedila ter akorde in tako se je pravzaprav začelo …,« je začetke Mladosti opisal Repnik.

Vstopnice za sobotni koncert si lahko zagotovite po simbolični ceni 4 evre že v predprodaji, in sicer v TIC Črna in cvetličarni Lučkin gaj v Mežici ali pa na dan prireditve, ko boste zanjo odšteli 5 evrov.

FOTO: Arhiv skupine Mladost

V pogovoru z Repnikom nas je tudi zanimalo, ali so tudi kaj nastopali ali so igrali zgolj za svojo »dušo«. »Bili smo stalni gostje mladinskih plesov predvsem na Koroškem, kjer je bila mladinska scena zelo živa, lahko bi celo rekel, da je šlo za neke vrste subkulturoz rahlim odmikom od standardnih prireditev in kavarniških plesov. Vse dvorane od Črne do Slovenj Gradca so bile vedno nabito polne. V glavnem smo preigravali rokerski repertoar, imeli pa smo tudi nekaj malega avtorske glasbe, katere arhivski trakovi so se žal izgubili.«

Mitja Zmagaj pa je ob tem dodal: “To je bil čas mladinskih plesov, vaj, prvih ljubezni, veselja, smeha in brezskrbnosti, ena sama Mladost. Po toliko letih, ko nas je čas neizogibno postavil pred življenjske preizkušnje, ki se jim ni dalo izogniti in nas je pot vodila v različne smeri … A da smo za vedno Mladost in mladi v srcu, dokazujemo ponovno “danes«, tu v Črni, kjer se je vse začelo.«

FOTO: Arhiv skupine Mladost

Na vprašanje, kako to, da se niso odločili na koncertu nastopiti sami, v prvotni zasedbi, je Drago Repnik odgovoril: “Najprej smo mislili to prireditev narediti samo v prvotni zasedbi, pa se mi je utrnila ideja, zakaj ne bi združili moči z našim podmladkom in prireditvi s tem dali novo energijo in dodano vrednost. Naša mladina se je odlično odzvala in dejansko bo to pravi “medgeneracijski band”.  Pri tej ideji smo naleteli na veliko podporo pri gospe županji mag. Romani Lesjak, ki v občini Črna skupaj s svojo ekipo uspešno vodi t.i. iniciativo medgeneracijskega sodelovanja. Tako bo ta večer potekal ob dobri glasbi in obujanju spominov”.

Torej še enkrat vljudno vabljeni v Črno na Koroškem, na večer z glasbo, ki jo bosta izvajali dve generaciji: skupina MLADOST po 39. letih, in generacija 1990 +: Gašper Mlinar, Miha Petek, David Piko, Tadej Piko, Rok Rednak, Maks Repanšek, Rina Repnik, Vita Repnik in kot gost, skupina FolkRola.

Dogodki

Na oder se po več kot 30 letih v sodelovanju z mlado generacijo vrača glasbena skupina Mladost, ki bo premierno nastopila v rodni Črni na Koroškem, 25. maja ob 20.00.