Search
Close this search box.

Skrb za hišnega ljubljenca pozitivno vpliva na naše zdravje

Nedavna raziskava je pokazala, da imajo domače živali pozitiven vpliv na zdravje srca in ožilja. Še posebno, če je hišni ljubljenček pes.

V raziskavi Kardiozive Brno 2030 so znanstveniki raziskovali povezavo med srčno-žilnimi boleznimi in skrbništvom psa. V študiji s Češke je v začetkih raziskave v letih 2013 in 2014 sodelovalo več kot 2000 ljudi. Dodatne preiskave so izvedli zopet pet let za tem, izvajali pa jih bodo še naprej in sicer v petletnih intervalih vse do leta 2030. Pri raziskavi sodelujejo osebe, ki nimajo nikakršne zdravstvene zgodovine kar se tiče bolezni srca in ožilja. Znanstveniki pa upoštevajo še mnogo drugih dejavnikov, kot so: indeks telesne teže, način prehrane, fizično aktivnost, kajenje, krvni tlak, stopnjo sladkorjev v krvi in holesterol.

Skrbniki psov imajo še posebno dobre rezultate, tako v smislu kardiovaskularnega zdravja kot glede gibanja, prehranjevanja in kajenja.

Znanstveniki so primerjali osebe, ki imajo hišnega ljubljenca in tiste, ki ga nimajo. Približno 42 % testnih oseb ima domačo žival, od tega jih ima 24,3 % psa, 17,9 % pa drugega ljubljenca.

Skrbniki psov imajo še posebno dobre rezultate, tako v smislu kardiovaskularnega zdravja kot glede gibanja, prehranjevanja in kajenja.

Dr. Andrea Maugeri raziskovalec iz Univerzitetne bolnišnice v Brnu, je povedal: “Ljudje, ki imajo domačo žival se posledično več gibajo, imajo boljše prehranjevalne navade in bolj primerne rezultate krvnega sladkorja. Rezultati raziskave tudi potrjujejo dejstvo, da skrb za hišnega ljubljenca pozitivno vpliva na zdravje njegovega skrbnika.”

VIR: Pes moj prijatelj

Dogodki