Search
Close this search box.

Skoraj polovici Slovencev ukrepi prekrižali načrte za prvomajske praznike

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Veljati je začel drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov. Veljati je začela tudi novela zakona, ki prinaša delno sprostitev ukrepov na sodiščih in v javni upravi.

LJUBLJANA – Notranji minister Aleš Hojs je za Primorski dnevnik poudaril, da Slovenija in Italija pri nadzoru na meji dobro sodelujeta. Na vprašanje, kdaj se bodo razmere na mejah sprostile, je odgovoril, da si iskreno želi, da se vse čim prej odpre in sprosti. A bo, dodaja Hojs, treba mejo sproščati previdno in budno spremljati dogajanje v Italiji.

LJUBLJANA – Prvak NSi in obrambni minister Matej Tonin je na Facebooku napovedal, da bo NSi prispevala podpise za parlamentarno preiskovalno komisijo, ki bo pregledala posle dobav opreme, potrebne v epidemiji covida-19. Zahteva transparentno in neodvisno preiskavo poslov, hkrati pa je znova poudaril, da ni prav, da se kriminalizira kar vse ponudnike in javne uslužbence, ki so sodelovali pri dobavah. Morebitne “vojne dobičkarje” pa je treba sankcionirati, meni.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Janez Janša je za ponedeljek sklical svet za nacionalno varnost. Kot sledi iz vabila, sta na dnevnem redu obravnava elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo ranga covida-19 in ocena tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G. Pričakovati je razpravo v luči razmer pri soočanju z epidemijo.

LJUBLJANA – Vlada obravnave poročila o stanju in dobavah zaščitnih sredstev še ni zaključila. Zaradi obsežnosti gradiva poročilo še pripravlja in usklajuje posamezne elemente med resorji. Ko bo dokončno pripravljeno, ga bo vlada potrdila in v celoti tudi javno objavila. Kdaj bo to, še ni znano, so za STA pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.

LJUBLJANA – V oddaji Tarča Televizije Slovenija so v četrtek nadaljevali razčiščevanjem očitkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji covida-19. Večinoma se je pogovor vrtel okoli dobave medicinskih ventilatorjev, svojo vlogo pa sta pojasnila tudi državna sekretarka Jelka Godec in prvi mož policije Anton Travner.

LJUBLJANA – Nekaj manj kot polovica Slovencev je za prvomajske praznike načrtovala izlet, dopust oz. potovanje in so jim ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa načrte prekrižali, kaže raziskava tržnoraziskovalne družbe Aragon. Večina bi obiskala Hrvaško ali kakšno drugo članico EU oz. kakšnega od domačih krajev.

LJUBLJANA – Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Dokazov za to sicer trenutno ni dovolj, vse več podatkov pa kaže, da imajo ob okužbi zelo verjetno zvišano tveganje za zaplete covida-19, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Podobno so opozorili v Združenju za kronične nenalezljive bolezni.

LJUBLJANA- Po do zdaj znanih podatkih osebe z epilepsijo niso dovzetnejše za okužbo s koronavirusom. Ranljivejši so tisti, ki še imajo napade, in tisti, ki se jim napadi sprožijo ob povišani telesni temperaturi in okužbah. Previdnejši morajo biti tudi posamezniki, ki imajo poleg epilepsije še druge bolezni, sporočajo v Društvu Liga proti epilepsiji Slovenije.

LJUBLJANA – Planinska zveza Slovenije je ob sproščanju ukrepov zaradi epidemije koronavirusa pripravila priporočila za dejavnosti v gorskem svetu. Kljub dopuščanju nekaterih športnih dejavnosti in preklicu prepovedi prehajanja občinskih meja svetuje izogibanje zahtevnim in zelo zahtevnim potem, turni smuki in nasploh visokogorju ter bolj tveganim dejavnostim.

SVET

NEW YORK – Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek dejal, da išče alternative za splošno razpravo svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja 75. Generalne skupščine Združenih narodov, katere začetek je predviden 22. septembra. Pred tem je predvidena velika proslava ob 75-letnici ZN.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek, ko je število okuženih z novim koronavirusom v ZDA preseglo 1,07 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 63.000, vztrajal, da si bo ameriško gospodarstvo v nekaj mesecih zelo opomoglo, v letu 2021 pa kar spektakularno. Trump je četrtek posvetil domovom za starejše.

LOS ANGELES- Več kot mesec dni potem, ko je predsednik ZDA Donald Trump zatrdil, da lahko vsak, ki si to želi, v ZDA opravi test za okužbo z novim koronavirus, je Los Angeles postal prvo mesto v ZDA, ki to dejansko zagotavlja. Tamkajšnji župan Eric Garcetti je sporočil, da se lahko brezplačno testira vsak, ki to želi.

MÜNCHEN – Mnoga nemška podjetja opozarjajo, da pandemija koronavirusa ogroža njihov obstoj, je objavil münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Kot je pokazala njegova raziskava, bi jih 29,2 odstotka, če ne bi prišlo do sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja virusa, preživelo le tri mesece ali manj, 52,7 odstotka pa šest mesecev ali manj.

PEKING – Na Kitajskem so danes več kot tri mesece po zaprtju v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa za obiskovalce odprli Prepovedano mesto v Pekingu in Veliki kitajski zid. Odprli so tudi parke in muzeje. Vstopnice je mogoče kupiti zgolj po spletu, zelo so omejili tudi število obiskovalcev, poroča nemška tiskovna agencij dpa.

ZAGREB- Zagrebški živalski vrt danes znova odpira svoja vrata obiskovalcem. Ogledi živali bodo prilagojeni priporočilom epidemiologov zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusum. V živalskem vrtu bodo lahko sprejeli največ 400 obiskovalcev istočasno. V večino paviljonov za živali v zaprtih poslopjih živalskega vrta vstop ne bo dovoljen.

ŠPORT

GELSENKIRCHEN – Popolna zaustavitev javnega življenje in nogometa zaradi pandemije koronavirusne bolezni ima tudi velik vliv na zmanjšano porabo v Nemčiji najbolj priljubljene pijače, piva. Prvoligaš iz Gelsenkirchna, Schalke, je vrnil v pivovarno v Grevensteinu 8000 litrov piva, ki je ostalo v rezervoarjih gostinskih lokalov na stadionu. Gre za pivo, namenjeno ljubiteljem nogometa med ogledi tekem njihovega kluba. Zaradi pandemije že vse od srede marca nemški nogomet stoji. Tudi, ko se bo znova vrnil, pa bodo tekme še nekaj časa potekale pred praznimi tribunami in brez gledalcev na in pred stadioni. Osem tisoč litrov piva je ostalo v sodih in rezervoarjih po zadnji tekmi lige v Gelsenkirchnu pred prekinitvijo tekmovanja, v kateri je 7. marca ekipa Schalke 04 igrala s Hoffenheimom 1:1.

LIZBONA – Na Portugalskem odločeni, da bodo igrali nogomet. Portugalska nogometna liga, ki v času epidemije novega koronavirusa deli usodo evropskega nogometa, se bo nadaljevala od 30. maja po prekinitvi zaradi covida-19. Napoved je izrekel premier Antonio Costa. Ministrstvo za zdravje je napovedalo, da bo dalo soglasje k higienskemu protokolu na stadionih. Portugalska liga je bila zaradi pandemije prekinjena sredi marca. Do konca sezone je preostalo še deset krogov. V trenutku zaustavitve aktivnosti primeire lige je bil na vrhu prvenstvene lestvice Porto, ki je vodil le za eno točko pred tekmeci iz Lizbone Benfico.

LYON – Predsednik francoskega nogometnega prvoligaša iz Lyona, Olympique Lyonnais, francoski poslovnež Jean-Michel Aulas, je napovedal, da bo klub odločitev o koncu sezone izpodbijal na sodišču, če bodo v prihodnji sezoni ostali brez nastopa v evropski ligi, kar bo povzročilo več milijonsko škodo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Francoska nogometna zveza in vodstvo ligaških tekmovanj LFP sta v četrtek potrdila predčasen konec prvenstva v prvi in drugi francoski nogometni ligi zaradi pandemije novega koronavirusa. Za prvaka je bil okronan pariški PSG. Sedemkratni prvak Lyon je predčasno končano prvenstvo sklenil na sedmem mestu, zunaj mest, ki omogočajo igranje v evropskem tekmovanju.

Dogodki