Skoraj 80 odstotkov Slovencev do spleta dostopa prek mobilnega telefona

Velika večina Slovencev, 79,45 odstotka, do spletnih vsebin dostopa prek mobilnega telefona, kaže raziskava podjetja iPROM o tehnoloških značilnostih naprav, s katerimi spletni uporabniki dostopajo do digitalnih medijev. Med brskalniki vodilni delež ohranja Chrome, večina uporabnikov pa ima pametne telefone z operacijskim sistemom Android.
telefon

Če skoraj štiri petine Slovencev do digitalnih medijev dostopa preko pametnih telefonov, pa jih nekaj več kot petina (20,55 odstotka) vsebino v digitalnih medijih še vedno poglobljeno raziskuje prek računalnikov, kaže med tednom objavljena raziskava iPROM.

V zadnjem letu se je rast dostopa do spleta preko mobilnih telefonov v primerjavi s preteklimi obdobji sicer upočasnila, znašala je pet odstotnih točk.

Raziskava je po navedbah iPROM letos prvič zaznala trend rasti dostopov do digitalnih vsebin z uporabo pripomočkov za navidezno resničnost, vendar odstotek takšnih naprav še vedno ostaja zanemarljiv (0,01 odstotka).

Delež uporabe brskalnikov na računalnikih se med lanskim in letošnjim junijem ni bistveno spremenil. Vodilni tržni delež ohranja brskalnik Chrome (65,30 odstotka), ki mu sledita Firefox (18,48 odstotka) in Safari (7,46 odstotka). Največjo rast uporabe, 40-odstotno, je v analiziranem obdobju zabeležil brskalnik Edge, ki ga je junija letos uporabljalo 4,25 odstotka Slovencev. Kot so pojasnili raziskovalci, je rast posledica ukinitve brskalnika Internet Explorer v letošnjem letu.

Velika večina uporabnikov, 77,55 odstotka, za dostop do digitalnih medijev uporablja pametne telefone z operacijskim sistemom Android, kar še utrjuje njegov položaj vodilnega mobilnega operacijskega sistema v Sloveniji. Uporaba Androida se je v enoletnem obdobju povečala za 5,65 odstotka. Applov mobilni operacijski sistem (iOS) medtem dosega 22,45-odstotni tržni delež.

Raziskavo je družba iPROM izvedla med junijem 2021 in junijem 2022, v njej pa je sodelovalo 1,65 milijona slovenskih uporabnikov interneta.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.