Škofovska konferenca z novimi navodili: Maše naj bodo na prostem, blagoslovljena voda mora biti umaknjena

Slovenski škofje so danes objavili nova navodila, ki bodo zaradi širjenja novega koronavirusa s 1. julijem začela veljati v slovenskih cerkvah. Duhovniki morajo tako svete maše obhajati pod posebnimi pogoji, določeni dogodki pa so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov. Navodila bodo veljala do preklica.

Udeležba pri sveti maši je tako dovoljena samo zdravim vernikom in duhovnikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Vsak, ki vstopa v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo. Ob vstopu si je potrebno razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in ohranjati ustrezno varnostno razdaljo. Z namenom zagotavljanja slednje, mora biti vsaka druga vrsta klopi prazna, so sporočili s Slovenske škofovske konference (SŠK).

Duhovnikom priporočajo, da kjer je to le mogoče, naj maše organizirajo na prostem. Ta je dovoljena pod prej navedenimi pogoji z upoštevanjem medosebne razdalje 1,5 metra ter razkuževanjem rok. Če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje, morajo vsi prisotni nositi maske. Svete maše na prostem se lahko udeleži do največ 500 vernikov.

Blagoslovljena voda mora biti umaknjena. Opusti naj se tudi rokovanje ob pozdravu miru, sveto obhajilo pa se lahko deli zgolj na roko. Delivec mora pri tem nositi masko.

Na koru se lahko nahajajo zgolj organisti in pevci, ki morajo upoštevati varnostno razdaljo in nositi zaščitne maske. Cerkev je potrebno po vsaki maši razkužiti.

Novomašna in ostala jubilejna slavja so mogoča pod pogojem, da je število udeležencev manjše kot 500 in se med njimi lahko zagotovi ustrezno varnostno razdaljo. Spovedovanje v spovednicah je dovoljeno samo, če je zagotovljena ustrezna zaščita ter se jo redno čisti. Spovedanec si mora pred vstopom razkužiti roke in nadeti masko.

Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov, verouk pa bodo začeli izvajati vzporedno z osnovno šolo