Search
Close this search box.

Škoda za posledicami vetroloma ocenjena, najhuje na območju Črne

Zavod za gozdove Slovenije je zbral podrobne podatke o škodi v gozdovih, ki je nastala kot posledica močnega vetra in deževja v noči od 29. na 30. oktober 2018. Po zadnjih podatkih je bilo v tej zadnji naravni ujmi poškodovanih za 280.000 kubičnih metrov drevja, večinoma iglavcev (90%), od tega približno polovica (125.000 m3) na slovenjegraškem območju. Neposrednih poškodb na gozdnih sestojih je za 5,6 milijona evrov.

Kot smo že poročali je bilo najhuje prizadeto območje zgornje Mežiške doline (Koprivna, predel Smrekovca in Podpeca). Obseg močneje poškodovanih površin gozda znaša 12.000 hektarov (ha), od tega je popolnoma ogolelih površin za 164 ha, od tega kar 150 ha na Koroškem.

Še posebej so poškodovana območja, ki so bila prizadeta že v preteklih naravnih ujmah. Omenjeno območje si je sicer v ponedeljek s svojo ekipo ogledala tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec.

Bodo lastniki gozdov od države prejeli pomoč ali bo ostalo zgolj pri obljubah?

Zavod izpostavlja pomembnost hitre sanacije, predvsem zaradi preprečitve namnožitve podlubnikov ter čim večjega finančnega izplena pri prodaja poškodovanega lesa, lastnike gozdov opozarja tudi na odstranjevanje podrtega drevja iz vodotokov. Na zavodu so že pričeli z izdajanjem odločb za posek poškodovanega drevja, pripravljajo pa tudi načrte za sanacijo poškodovanih površin.

Dogodki