Search
Close this search box.

Sindikat za gostinske in turistične delavce zahteva tridnevno plačano odsotnost z dela

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je objavil javni razpis za imenovanje direktorja. Kandidati se morajo prijaviti do 18. aprila. Prijavi morajo priložiti program dela in razvoja zavoda za obdobje štiriletnega mandata, izhaja iz razpisa. Direktorja NIJZ imenuje in razrešuje svet zavoda s soglasjem vlade, ki je ustanoviteljica.

LJUBLJANA – Policisti bodo tudi v prihajajočem prazničnem vikendu poostreno nadzirali spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, ki velja zaradi epidemije covida-19. Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, so minuli vikend na slovenskih cestah opravili kontrolo pri 3348 voznikih in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka.

LJUBLJANA – Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je delodajalce spomnil na določila kolektivne pogodbe dejavnosti. Tako jih pozivajo, naj vsem zaposlenim omogočijo tridnevno odsotnost z dela s 100-odstotnim nadomestilom plače. Ta delavcem pripada v primeru elementarne nesreče. Zakon obravnava tudi naravno nesrečo, ki jo opisuje kot množični pojav nalezljive človeške, živalske ali rastlinske bolezni.

SVET

BRUSELJ – Finančni ministri EU so v četrtek dosegli dogovor o približno 500 milijard evrov vrednem fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Ta vključuje možnost brezpogojne pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM za zdravstvene izdatke. Sveženj vključuje “tri varnostne mreže”: za delavce, za podjetja in za države. Strinjanja glede skupnih obveznic pa pričakovano ni bilo.

NEW YORK – Varnostni svet ZN je v četrtek prvič zasedal o pandemiji novega koronavirusa. Zasedali so za zaprtimi vrati po videokonferenci, potem ko je bil VS ZN marca pod kitajskim predsedovanjem deležen kritik, da ni ukrepal. Po seji je VS ZN + države članice pozval, naj podprejo vsa prizadevanja generalnega sekretarja ZN glede vpliva novega koronavirusa na države, ki so prizadete s spopadi.

DUNAJ – Izredni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa po mnenju predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ne smejo posegati v svobodo medijev. Predstavnik organizacije za svobodo medijev Harlem Desir je opozoril, da pandemija ne upravičuje omejevanja novinarskega dela.

MADRID – Španski parlament je v četrtek do 25. aprila podaljšal stroge omejitve gibanja na javnih krajih, ki vejajo od 14. marca. Vlada ne izključuje novih podaljšanj ob poudarjanju, da je treba ukrepe postopno zmanjševati.

LONDON – Britanski premier Boris Johnson je v četrtek zapustil oddelek intenzivne nege, kjer so ga zdravili zaradi covida-19. Na intenzivni negi so ga zdravili od ponedeljka zvečer, ko se mu je poslabšalo zdravstveno stanje. Premierja so premestili nazaj v sobo, kjer ga bodo podrobno opazovali v njegovi zgodnji fazi okrevanja, je povedal tiskovni predstavnik vlade. Dodal je, da je Johnson zelo dobro razpoložen.

VALLETTA – Malta je v četrtek sporočila, da ne bo več sprejemala migrantov, ki so jih rešili na morju. Zaradi izbruha koronavirusa namreč njihova pristanišča niso več varna, je pojasnila vlada. Pred tem je v torek podobno odločitev že sprejela Italija. Kljub pandemiji novega koronavirusa migranti še vedno s čolni zapuščajo Severno Afriko.

BRATISLAVA – Slovaške oblasti so v četrtek v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprle pet naselij, v katerih živi več kot 6000 Romov. V naseljih so skupno potrdili 32 okužb. Slovaške oblasti so odredile karanteno za vse tamkajšnje prebivalce.

ATENE – Oblasti v kraju Larisa v osrednji Grčiji so odredile dvotedensko karanteno za romsko naselje, potem ko so tam potrdili več primerov okužbe z novim koronavirusom. V času karantene bodo oblasti redno opravljale testiranja.

SANA – V zaradi vojne razdejanem Jemnu so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so sporočile pristojne oblasti. Humanitarne organizacije so v preteklosti že opozarjale, da bi lahko imel virus za državo, ki se že tako sooča z najhujšo humanitarno katastrofo na svetu, njen zdravstveni sistem pa je v razpadu, katastrofalne posledice.

WASHINGTON – Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je pred spletnim spomladanskim zasedanjem IMF in Svetovne banke prihodnji teden sporočila, da bo novi koronavirus povzročil največji gospodarski upad od časa velike depresije, ki se je začela leta 1929.

ŠPORT

LOZANA – Najboljša slovenska telovadka Teja Belak je prejela veselo novico glede kvalifikacij za olimpijske igre v Tokiu. Na marčevskem svetovnem pokalu v Bakuju, ki so ga zaradi koronavirusne pandemije odpovedali sredi tekmovanja večer pred finali, bodo v boju za OI obveljali kvalifikacijski dosežki. Belakova je bila v kvalifikacijah prva na preskoku. Po videokonferenci izvršnega odbora Mednarodne gimnastične zveze (Fig) je zdaj uradno znano, da bodo pri Figu v kvalifikacijah za olimpijske igre Tokio 2020, ki so jih zaradi novega koronavirusa prestavili na poletje 2021, upoštevali tudi minuli svetovni pokal v Bakuju. Slovenska telovadka si je na ta način znatno izboljšala položaj v boju za olimpijski nastop.

NEW YORK – Čeprav v severnoameriški košarkarski ligi NBA vse od 11. marca niso odigrali niti ene tekme, ko je kot prvi za covidom-19 zbolel košarkar Utah Jazz Rudy Gobert, bodo vsi igralci lige 15. aprila prejeli polne plače, poročajo ameriški mediji. Tudi oba slovenska zvezdnika onkraj luže, Goran Dragić in Luka Dončić. Po prvotnem načrtu bi se moral 15. aprila v ligi NBA končati redni del sezone, zaradi pozitivnih testov na novi koronavirus med igralci NBA pa je “na čakanju” 259 tekem. Komisar lige Adam Silver je v začetku tedna dejal, da odločitve o tem, kaj bo s sezono, ne bo pred majem. Za zdaj še nobene tekme niso uradno odpovedali, 18. april pa je datum, ko bi se morala začeti končnica prvenstva NBA. V primeru skrajšanja ali odpovedi preostanka sezone bi finančna izguba lige znašala več 100 milijonov dolarjev.