Search
Close this search box.

Sindikat policistov pred napovedanim torkovim protestom poziva k strpnosti. Udeležencem zaradi varnosti odsvetujejo, da na shod prihajajo z otroki

Sindikat policistov Slovenije pred napovedanim torkovim protestnim shodom poziva k strpnosti. "Vsem udeležencem protestov sporočamo, da zgolj opravljamo svojo službo," so sporočili s sindikata. Generalni direktor policije Anton Olaj pa je danes izrazil svojo podporo pripadnikom posebne policijske enote.
Fotografija je simbolična

Vsaka oblika nasilja je nesprejemljiva, policisti pa smo žal tisti, ki moramo kršitev javnega reda in miru preprečiti,” sporočajo iz sindikata. Opozarjajo, da ima ob protestih množica “svojo psihologijo”, zato mora policija v takih primerih ravnati taktno, saj se lahko množica obrne proti policiji.

“Imamo občutek, da lahko že javne napovedi o zahtevah politike po strožjem nadzoru policije privedejo do še hujših kršitev javnega reda in miru,” sporočajo iz sindikata in dodajajo, da jih to skrbi.

Po protestih 30. septembra je minister za notranje zadeve Aleš Hojs za Planet TV namreč ocenil, da bi morala policija vdor protestnikov na obvoznico preprečiti z večjo fizično agresijo in aktivnostjo.

Z izraženimi zahtevami po ostrejši uporabi sile lahko vlada, ministrstvo ali vodstvo policije zelo ogrozi varnost policistov, hkrati pa je to zelo velika nevarnost za javni red in mir v Sloveniji, opozarjajo v sindikatu.

Iz policije so za STA sporočili, da spremljajo pozive na proteste ter da so pripravili varnostno oceno in ustrezne ukrepe, ki jih bodo prilagajali trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem.

Policisti vse morebitne udeležence napovedanih shodov ponovno pozivamo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, da upoštevajo navodila in ukaze policistov,” poudarjajo v policiji.

Zaradi zagotovitve varnosti bo omejeno gibanje na določenih mestih. Prav tako bo po napovedih policije območje shoda video-nadzorovano.Opozarjamo, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov, med njimi pirotehničnih sredstev, palic ali orodja,” poudarjajo v policiji in dodajajo, da udeležencem zaradi varnosti odsvetujejo, da na shod prihajajo z otroki.

Pred torkovim protestnim shodom se je s sporočilom pripadnikom posebne policijske enote na Twitterju odzval generalni direktor policije Olaj. Navedel je, da je delo posebne enote v zadnjem času močno obremenjeno zaradi zagotavljanja varnosti v povezavi z neprijavljenimi shodi po celotni Sloveniji.

Pri tem je po Olajevih besedah evidentna tudi pogostejša agresivnost protestnikov in posledično večja izpostavljenost tveganju poškodb.Tudi sam sem se pred mnogimi leti preizkusil z veščinami tovrstnega dela, zato s simpatijami gledam na vašo odločnost ukrepanja pri uspešnem obvladovanju varnostnih situacij,” je pripadnikom enote sporočil Olaj in dodal, da so nepogrešljiv del sistema in zagotavljanja javne varnosti ter da je njihovo pomembno delo opaženo.

Olaj je sicer danes ob udeležbi na skupni seji odborov DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter za pravosodje navedel, da je bilo v obdobju od maja lani do konca septembra letos po državi skupaj 699 javnih shodov. Policija je uvedla 1108 prekrškovnih postopkov in obravnavala 57 sumov kaznivih dejanj, je pojasnil Olaj.

Dogodki

Sindikat policistov Slovenije pred napovedanim torkovim protestnim shodom poziva k strpnosti. "Vsem udeležencem protestov sporočamo, da zgolj opravljamo svojo službo," so sporočili s sindikata. Generalni direktor policije Anton Olaj pa je danes izrazil svojo podporo pripadnikom posebne policijske enote.