Simona Kustec: “Pričakuje se, da bodo otroci in mladi septembra maske prinesli s seboj, priporočilo NIJZ moramo spoštovati”

ouka izdalo ministrstvo, so v prvi vrsti priporočila oz. pomoč za izvedbi pedagoškega procesa. Slednje pomeni, da naj bi se jih šole pri svojem delu držale in jim sledile v čim večji meri in kjer je to mogoče, je za STA povedala ministrica Simona Kustec.
šola, klopi prazne

Kot je v intervjuju povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport, sta temeljni cilj priporočil pa tudi želja vseh odgovornih, da zagotovijo normalen začetek pouka, hkrati pa preprečijo širjenje okužb. “Pomembno je namreč, da v teh, nekoliko bolj nenavadnih časih, šolski sistem ohranimo čim bolj trden in stabilno delujoč. Cena tega, da bi prekinili možnost izobraževanja, bi bila namreč za družbo izjemno visoka,” je dejala.

Smernice, ki jih je za izvajanje modelov pouka za šole v posebni publikaciji pripravilo ministrstvo, so po njeni oceni izvedljive, optimalne in življenjske. V publikaciji sicer ni smernic za vrtce in osnovne šole s prilagojenim programom. Za osnovne šole s prilagojenim programom po besedah ministrice velja, da začenjajo pouk po enakem modelu kot redne osnovne šole, pri tem pa vsaka šola prilagodi delo potrebam otrok oziroma svojim posebnostim. “Pri vrtcih pa ne gre prvenstveno za izobraževalni proces, ampak vzgojni s kombinacijo izobraževalnega sistema, zato zanje v publikaciji ni posebnih smernic. So pa vrtci že dobili številne smernice tako z naše strani kot s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Zavoda RS za šolstvo, z njimi smo tudi ves čas v kontaktu,” je povedala.

Smernice za univerze in fakultete pa po besedah ministrice ravno v teh dneh v skupnih pogovorih dokončujejo predstavniki univerz, NIJZ in ministrstva.

Vse smernice oziroma priporočila, ki so jih ali jih še bodo dobile vzgojno-izobraževalne ustanove, so po besedah ministrice “striktno priporočila, smernice oz. pomoč pri avtonomni in strokovni izvedbi pedagoškega procesa”. Pri tem se ne boji, da bi šole v spoštovanje priporočil vložile manj truda, ker pač niso obvezna. “Šole imajo moje polno zaupanje, da bodo tako z vidika preventivne zaščite kot vidika pedagoškega dela dale vse od sebe. To zaupanje so si zgradile s prvim dnem zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov 16. marca. V hipu so razumele, da je treba šolsko leto tako ali drugače pripeljati do konca. Tudi zdaj se zavzeto pripravljajo na novo šolsko leto, čeprav so težave in se tudi zavedajo, da bodo težave ves čas,” je povedala.

V primeru, da bi v katerem od oddelkov v šoli prišlo do okužbe, so po besedah ministrice protokoli jasni in podrobno razloženi v publikaciji za osnovne in srednje šole. “V primeru slabega počutja velja, da učenec zapusti razred, šola obvesti starše, ki se po telefonu posvetujejo z otrokovim zdravnikom ali dežurno službo glede testiranja. V primeru pozitivnega testa je o tem nemudoma obveščena epidemiološka služba, ki izvede vse nadaljnje korake in šoli predlaga ustrezne ukrepe,” je pojasnila.

Bo pa v primeru okužbe po besedah ministrice šolski proces v vsakem primeru tekel naprej, “ker bi to, da bi nekaj prekinjali, pomenilo, da to ruši celoten načrt šolskega učnega leta, česar si nihče ne želi”.

Otrokom, ki jim bo iz takšnega ali drugačnega razloga odrejena karantena, bodo šole v tem obdobju organizirale drugačne oblike pridobivanja znanja in bodo z njimi v stiku na daljavo. “Nihče ne sme biti prikrajšan za učni proces v takšnih primerih, zato bodo šole otroku, ki v primeru odrejene karantene ostane doma, zagotovile drugačne oblike pridobivanja znanja in bile v z njim v kontaktu na daljavo. Otroku moramo pokazati, da nam je mar, da je del skupnosti tudi v takšnih primerih,” je dejala.

V petek je NIJZ izdal priporočilo, da bi prihodnji teden vsi učenci kot dodatno zaščito v skupnih prostorih nosili maske. Ministrica na vprašanje, kdo jih bo zagotovil, odgovarja, da so maske že kar nekaj časa del našega vsakdana in da je bilo takšno usmeritev pričakovati tudi za šolski prostor. “Pričakuje se, da bodo otroci in mladi septembra maske prinesli s seboj, v kolikor pa bi se zgodilo, da bi bil kak otrok brez nje, mu jo bo priskrbela šola. Priporočilo NIJZ moramo spoštovati, zdravje naših otrok in zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je na prvem mestu,” je poudarila Kustečeva.

V času prvega vala epidemije so s strani šolskega sindikata Sviz na ministrstvo leteli očitki, da učiteljem ne želi izplačati dodatka za delo za čas epidemije. Na vprašanje, kako bo s tem zdaj, je ministrica dejala, da bodo na ministrstvu sledili veljavni delovnopravni zakonodaji ter spoštovali temeljne normative in obremenitve zaposlenih v šolstvu. “Če bi se izkazalo, da prihaja do nadobremenitev zaposlenih, bomo to skupaj proučili,” je napovedala ministrica.

Če bi pouk moral znova steči na daljavo, ministrica zagotavlja, da bodo poskrbeli za skupine, ki so imele s tovrstnim poukom nekoliko več težav, na primer otroke s posebnimi potrebami. “Če bodo otroci s posebnimi potrebami ostali doma, jim bodo učitelji pripravljali prilagojena učna gradiva, navodila zanje pa bodo individualizirali in prilagodili, ko bo to potrebno. V pomoč pri tem jim bodo seveda tudi svetovalni delavci in izvajalci dodatne strokovne pomoči. Strokovnim delavcem bodo pri tem pomoč nudili zaposleni na Zavodu RS za šolstvo,” je pojasnila.

Tudi tehnične opreme tako za učitelje kot učence je za primer, da bi pouk moral znova steči na daljavo, po besedah ministrice dovolj. “Ravno v teh dneh bodo šole, ki so sporočile dodatne potrebe, dobile prve pakete pomoči, da bodo popolnoma opremljene za pouk na daljavo. Med drugim jim bomo preko projekta, ki ga izvaja Arnes, zagotovili okoli štiri tisoč prenosnih računalnikov, ki jih bodo v primeru izkazanih potreb posojale učiteljem ter učencem in dijakom za pouk na daljavo,” je povedala.

Z operaterjem A1 so po njenih besedah dosegli dogovor za enoletno podaljšanje delovanja 500 mobilnih modemov, ki jih je operater doniral v času epidemije, in so jih prejeli učenci in dijaki, ki doma nimajo dostopa do interneta. Potekajo tudi pogovori s Telekomom za podaljšanje delovanja 300 modemov, ki so jih spomladi donirali pri tem podjetju, je dodala.

Na koncu je učencem in dijakom ter učiteljem, ki se bodo prvega septembra odpravili v šolo, zaželela znanje, zdravje in zaupanje, tri Z, kot jih je poimenovala.Predvsem pa pojdite v šolo z veseljem, z velikimi pričakovanji do novih znanj, hkrati pa mirno in brez skrbi, saj bo, če bomo vsi skupaj odgovorni, vse v redu,” jim je sporočila.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.