Sij zaradi cen energentov do konca leta zmanjšuje proizvodnjo

Skupina Sij bo "zaradi izjemno visokih cen energentov in negotovosti kupcev pri sprejemanju takšnih cenovnih pogojev" septembra zmanjšala obseg proizvodnje za približno tretjino, v zadnjem četrtletju pa predvidevajo, da bo obseg okoli 40 odstotkov manjši. Od vlade pričakujejo nove ukrepe pomoči, nujna se jim zdi omejitev cen energentov.

“Kot energetsko intenzivna industrija seveda močno občutimo nesorazmerno visoke cene energentov. V prvem polletju smo podražitve energentov in surovin še uspeli uravnavati s prodajnimi cenami, kar zdaj na vseh proizvodnih programih žal ni več mogoče,” so odločitev o zmanjšanju obsega proizvodnje utemeljili v Skupini Sij.

Pričakujejo, da bo vlada uresničila napovedi in čim prej nadaljevala s pripravo konkretnih ukrepov za pomoč podjetjem zaradi visokih cen električne energije in plina ter poiskala rešitve za pomoč energetsko intenzivnemu gospodarstvu v naslednjih mesecih in naslednjem letu.

“Prepričani smo, da je omejitev cen energentov edini ukrep, ki bi lahko ustrezno naslovil izzive, s katerimi se že soočamo in ki so še pred nami v prihodnjih mesecih,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Zmanjšanje proizvodnje je po ponedeljkovem srečanju premierja Roberta Goloba in ministrske ekipe s predstavniki gospodarstva napovedal že glavni podpredsednik Sija Tibor Šimonka. Razmišljamo o 30- do 40-odstotnem znižanju proizvodnje v zadnjem trimesečju. Podobno je že v nekaterih sorodnih dejavnostih, po Evropi se nekatere kapacitete že zapirajo,” je dejal.

Kot je pojasnil v izjavi za medije, je za skupino Sij dobro prvo polletje, “na tem poslovnem rezultatu pa tudi temelji naša sposobnost daljšega odziva na krizne razmere”. Je pa opozoril, da se bodo upočasnili nekateri investicijski in drugi projekti, kar jih potiska v počasnejši ritem razvoja, kot bi ga lahko imeli.

Skupina Sij je sicer največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki deluje po načelih krožnega gospodarstva in s svojimi proizvodi zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Sodi med največje slovenske izvoznike ter velja za steber zaposlovanja na Jesenicah in Ravnah na Koroškem.

Dogodki