Search
Close this search box.

SIJ Metal Ravne zaradi pomanjkanja naročil uvaja skrajšan delovnik

Po sprva neuradnih, a zanesljivih informacijah, da bodo delavci SIJ Metala Ravne zaradi pomanjkanja naročil prešli na skrajšan delovni čas, smo se za uradno pojasnilo obrnili na Skupino SIJ.

Zanimalo nas je, kako zelo negativno je epidemija novega koronavirusa vplivala na samo proizvodnjo, saj denimo v kovačnici trenutno naj ne bi imeli naročil niti za oktober. Iz tega razloga smo povprašali tudi, ali obstaja možnost, da bodo v prihodnje primorani odpuščati ali pa vendarle imajo v načrtu kakšno bolj elegantno rešitev. Nenazadnje smo izvedeli še, kako bo izgledala organizacija dela v jesensko-zimskih mesecih in če med zaposlenimi beležijo kaj okuženih.

“V SIJ Metalu Ravne smo izrazito negativnim trendom v jeklarski industriji kljubovali sorazmerno dolgo, in sicer zaradi naše usmerjenosti na nišne jeklarske trge. V zadnjih mesecih smo tudi mi zaznali upadanje skupnega obsega prejetih naročil, kar nas ni presenetilo, saj se je po ocenah evropskega jeklarskega združenja Eurofer poraba in povpraševanje po jeklu od marca 2020 zmanjšala za polovico,” so pojasnili.

Zaradi tega bodo v Skupini SIJ skladno z njihovimi prilagojenimi načrti za poslovanje do konca leta 2020 prilagodili organizacijo dela in optimizirali stroške na vseh ravneh. Od septembra do predvidoma decembra 2020 bodo delali po skrajšanem delovnem času, in sicer različno, glede na zasedenost proizvodnih programov oziroma oddelkov (od 30 – 34 urni delovni tednik). “Zaposleni v nekaterih oddelkih, ki so ozka grla, bodo ohranili 40-urni delovnik. Odpuščanj v tem obdobju v SIJ Metalu Ravne ne predvidevamo, ob državnemu ukrepu subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, niti ne smemo odpuščati iz poslovnega razloga,” so razložili.

“Kaj bo v prihodnosti ne moremo napovedati, trendi se hitro obračajo. Prihajajo pa iz trgov pozitivne napovedi o počasnem okrevanju jeklarske industrije v letu 2021. Trenutno je za prodajne in proizvodne programe različna zasedenost z naročili – za nekatere imamo dovolj naročil, za druge, za katere v preteklosti z naročili ni bilo težav, pa imamo v tem trenutku težave z obsegom naročil, na primer v kovačnici, kot ste že sami omenili,” so še dodali.

Sodelavcev, ki bi bili pozitivni na novi koronavirus v SIJ Metalu Ravne zaenkrat nimajo, jih je pa nekaj zaradi prihoda iz držav z rdečega seznama v karanteni. Pri tem poudarjajo, da vseskozi izvajajo vse potrebne ukrepe za zavarovanje zdravja njihovih zaposlenih, za kar so v času epidemije že prejeli tudi pozitivno mnenje in pohvalo pristojnih zdravstvenih institucij inšpekcije.

Dogodki