Search
Close this search box.

Severni sij bo še nekaj dni mogoče videti tudi v Sloveniji

Že včeraj, 5. novembra 2023, smo bili tudi na Koroškem priča nenavadnemu dogodku, saj se je nebo obarvalo v čudovite, rdeče odtenke severnega sija.

Če ste imeli že včeraj srečo in ste ujeli večerno nebo brez oblakov, ste lahko uživali v čudoviti igri barv, saj je nebo obarval severni sij. Prvič smo bili v Sloveniji, pa tudi na Koroškem, priča čudovitim, rdečim in rožnatim odtenkom, ki so se prelivali na nebu.

Kot so zapisali na portalu Neurje.si, je bil severni sij oziroma Aurora borealis, viden praktično po vsej Sloveniji. Ta nastane kot posledica sončevih geomagnetnih neviht, ko nabiti delci magnetosfere, predvsem elektroni, protoni in težki ioni pridejo v stik z Zemljinim ozračjem. Pri tem reagirajo in posledično zasvetijo.

Te nevihte bodo še trajale, zato bomo lahko ta čudoviti nebesni pojav opazovali še vse vsaj nekaj dni, predvidoma do 8. ali 9. novembra 2023, ko bodo vrednosti sončevih neviht najvišje.

Po spletu je zaokrožilo kar precej fotografij včerajšnjega pojava, pri tem pa so se ljudje spraševali, zakaj je bil sij v rdečih odtenkih in ne zelenih odtenkih, kakršne najpogosteje povezujemo s severnim sijem. Kot so pojasnili na Neurje.si, lahko imajo polarni siji različne barve, šibkejši so navadno bele barve, močnejši pa variirajo od zelene, rumene do rdeče.

Pri višjih nadmorskih višinah vzburjeni atomski kisik oddaja pri valovni dolžini 630 nm in tako ustvari rdeče odtenke. Ker so naše oči manj občutljive na takšne valovne dolžine in je koncentracija atomov nižja, je takšna barva vidna le pri bolj intenzivni sončni aktivnosti. Pri nižjih nadmorskih višinah pa pogostejši trki in višja koncentracija atomarnega kisika, ki oddaja na valovni dolžini 557,7 nm, poskrbijo za to, da naše oči zaznajo zeleno barvo, na katero so tudi bolj občutljive in jo lažje zaznajo.

So pa astronomi že pretekli petek zaznali povečane aktivnosti na soncu, saj so zabeležili močan sončev izbruh. Ravno zaradi tega je severni sij mogoče videti tudi nad Veliko Britanijo, Nemčijo in ZDA, kjer je ta pojav ravno tako redek kot v Sloveniji.

Držimo pesti, da bo nebo nad nami v naslednjih dneh jasno, saj tako redkega pojava res ne gre zamuditi.

Vir: neurje.si

Dogodki

Že včeraj, 5. novembra 2023, smo bili tudi na Koroškem priča nenavadnemu dogodku, saj se je nebo obarvalo v čudovite, rdeče odtenke severnega sija.