Šesti paket tudi z nadomestili zaradi izpada dohodka kmetijskih gospodarstev

Predlog šestega protikoronskega zakona na področju kmetijstva med drugim prinaša finančna nadomestila zaradi izpada dohodka v kmetijskih gospodarstvih in kritje stroškov odsotnosti zaposlenih v mesnopredelovalni industriji, je danes povedal kmetijski minister Jože Podgoršek. Predvidena je tudi ponovna pomoč vinskemu sektorju z že znanimi ukrepi.
kmetija krave
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je predstavil ukrepe za omilitev in odpravo posledic COVID-19, ki so definirani v šestem protikoronskem paketu (PKP6).

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Podgoršek, gre pri finančnih nadomestilih zaradi izpada dohodka za sektorsko nadomestilo za tiste sektorje, kjer bo padec dohodka presegel 30 odstotkov.

Za uveljavljanje tega nadomestila so poleg tega predvideli bistvene poenostavitve. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo večino podatkov sama pridobila iz uradnih evidenc in upravičencem nato poslala informativne odločbe. Upravičenci jih bodo morali le pregledati. Če pripomb ne bodo imeli, bodo odločbe samodejno postale dokončne.

V želji po debirokratizaciji in zmanjševanju stikov med ljudmi so olajšali tudi vnos vlog za subvencije. Grafične enote rabe zemljišč kmetijskega gospodarstva (GERK) – nosilci kmetijskih gospodarstev morajo namreč v roku 30 dni registru kmetijskih gospodarstev sporočiti vsako spremembo podatkov o svojih obdelovalnih zemljiščih – bo uredilo ministrstvo, tako da se bodo morali na upravno enoto odpraviti samo tisti kmetje, ki se z ureditvijo ne bodo strinjali. “Pričakujemo, da se bo število obiskov kmetov na upravnih enotah, ki iz tega razloga običajno doseže 25.000 letno, bistveno zmanjšalo,” je poudaril minister.

Posebno skrb so po njegovih besedah namenili mesnopredelovalni industriji, za katero se je izkazalo, da je zaradi velikega števila okužb posebej na udaru. V pomoč pri nadomeščanju delovne sile so predvideli pokrivanje stroškov odsotnosti zaposlenih zaradi bolezni ali karantene od prvega dneva odsotnosti.

Predvidena je tudi dodatna pomoč vinskemu sektorju, vendar je pogoj za to odločitev Evropske komisije o podaljšanju ukrepov za ta sektor v prihodnje leto. Če bo Bruselj prižgal zeleno luč, bo država ponovno sofinancirala krizno destilacijo in krizno skladiščenje vina ter zeleno trgatev.

“Ker vemo, da imajo nekateri prijavitelji iz različnih razlogov težave z realizacijo že odobrenih ukrepov iz programa razvoja podeželja, smo predvideli tudi dve dodatni možnosti za podaljševanje oziroma spreminjanje odobrenih vlog,” je pojasnil Podgoršek. Tako se bo lahko podaljšala tudi ročnost naložb iz teh ukrepov.

Vlada se je odločila tudi za znižanje zakupnine za zemljišča v lasti države in za podaljšanje brezplačnega zakupa državnih zemljišč v zaraščanju pod pogojem, da zakupnik zemljišče v enem letu spet uredi.

Lovskim družinam se obeta znižanje koncesijskih dajatev, do konca leta pa bo poleg tega zmanjšano povračilo za gojenje vodnih organizmov. V paket so vključili tudi nekatere tehnične rešitve za izvajanje nalog ministrstva, zadrugam pa so omogočili izvajanje skupščin na alternativne načine.

Podgoršek je ob tem državljane pozval, naj se vzdržijo druženja v sklopu praznovanj ob martinovem. “Omejimo jih na družinski krog,” je pozval in pohvalil vinske kleti, ki so začele izvajati t. i. digitalna martinovanja.

Preberi še:  Novi uspehi mladih tolkalcev zasebne glasbene šole Muta