Search
Close this search box.

September v Dravogradu prinaša pestro dogajanje: Na ogled bosta likovni razstavi, obetajo se Jesenske serenade in ogled kvalifikacijske tekme za evropsko prvenstvo v nogometu

Avgust gre h koncu in z njim se končujejo dopusti. September pa prinaša številne zanimive prireditve tudi v Dravogradu.

V ponedeljek, 2. septembra ob 18.00 uri ste vabljeni v Infopisarno na odprtje razstave likovnih del Franja Maroška

Franjo Marošek je uveljavljen koroški umetnik, ki ustvarja že več kot 15 let. Širša javnost ga pozna predvsem kot kiparja in rezbarja, zadnje leto in pol pa se je posvetil tudi slikanju. Vsako leto se udeležuje mednarodnih in domačih kiparskih kolonij, za sabo ima že lepo število domačih in mednarodnih razstav, aktiven pa je tudi kot član Društva rezbarjev in modelarjev lesa Slovenije, Društva likovnikov Koroške regije in kot predsednik likovne sekcije pri Kulturnem društvu Dravograd. 

V torek, 3. septembra ob 17.00 bo potekal ogled kvalifikacijske tekme za evropsko prvenstvo v nogometu med našo žensko nogometno reprezentanco proti ženski reprezentanci Kosova

V četrtek, 5. septembra, ob 19.00 uri bo v Dvorcu Bukovje odprtje razstave Avstrijske likovne zveze Xylon

Ob 20.00 pa sledijo prve Jesenske serenade na katerih bo nastopil Nejc Grm na harmoniki

Nejc Grm daje velik poudarek predvsem poustvarjanju novih del, s katerimi si prizadeva za uveljavitev harmonike kot koncertnega glasbila. V ta namen aktivno sodeluje s priznanimi skladatelji, katerih novonastala dela so stalnica na njegovih koncertnih programih.

Poleg originalnih del za harmoniko se posveča v enaki meri delom mojstrov predvsem iz obdobij baroka in klasike. Grm je svojo glasbeno pot začel v Litiji, se preko Konservatorija za glasbo in balet podal na Akademijo za glasbo v razred Luke Juharta.

V sklopu programa Erasmus+ se je izpopolnjeval na enoletnem izmenjalnem študiju na Sibelius Academy v Helsinkih pri prof. Veliju Kujali. Po zaključenem magistrskem študiju, opravljenem z odliko summa cum laude, je šolanje nadaljeval na specializiranem magistrskem študiju interpretacije sodobne glasbe na Akademiji za glasbo v Baslu pod mentorstvom Mika Svobode. Obenem pa je letos zaključil tudi mojstrski študij (Konzertexamen) na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu pri prof. Teodoru Anzellottiju.

Visoka šola za glasbo v Freiburgu ga je letos izbrala za predstavnika na Festivalu Rising Stars 2019 v Karlsruhu, kjer se je kot solist predstavil ob spremljavi orkestra Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz. Kot solist je nastopil tudi z Orkestrom Slovenske vojske, s Pihalnim orkestrom in z Godalnim orkestrom Akademije za glasbo. Redno sodeluje v različnih komornih sestavih, najbolj aktivno pa v duu Novum s saksofonistom Janom Gričarjem, v duu s čelistko Katarino Leskovar ter v Concept Store Quartetu.

Grm je prvonagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Za svoje izredno glasbeno udejstvovanje je leta 2014 prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

VIR: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti; Napovednik.com

Dogodki