Search
Close this search box.

Selitev Urne iz Mežice v nekdanje prostore Palome

V podjetja UR-NA, d.o.o., iz Mežice so strokovnjaki za vzmeti, izdelujejo vse vrste vzmeti – tlačne, natezne in torzijske ter izdelke iz vzmetne žice oz. traku. Skoraj 40 let so se proizvodnjo vzmeti ukvarjali v Mežici, v začetku leta 2019 pa se selijo na Prevalje, v nekdanje prostore tovarne Paloma. Podjetniško pot so v UR-NI začeli z enim zaposlenim, leta 2001, ko so se razveselili pridobitve prvega CNC stroja, so imeli znotraj podjetja zaposlene tri osebe, danes pa jih imajo 32.

Podjetje UR-NA iz Mežice, katerega solastnika sta Sašo in Nastja Uranc, je začelo s poslovanjem leta 1979, ko so kot majhno družinsko podjetje v kletne prostore stanovanjske hiše namestili prvi stroj za izdelavo vzmeti. Po nekaj letih trdega dela, jim je uspelo lokacijo leta 1984 preseliti v večjo, najeto delavnico, kjer so poslovali vse do leta 1991. Takrat se je zanje zgodila tudi prva večja prelomnica, ko so proizvodnjo preselili v lastne, nove prostore, v katerih poslujejo še danes.  Leto kasneje je širitvi proizvodnje sledilo ustrezno preimenovanje podjetja iz obrtnika v družbo z omejeno odgovornostjo.

Letos pa so na pragu druge selitvene prelomnice, na dražbi so namreč kupili zemljišče z vsemi pripadajočimi objekti bivše tovarne Paloma Prevalje, kjer bodo od pomladi 2019, nadaljevali z razširjeno proizvodnjo, v večjih in primernejših prostorih.

Kot je dejal Sašo Uranc, je njihov cilj biti čim bolj fleksibilno podjetje na svojem področju ter s tem za pravo ceno zagotoviti kakovostne izdelke, ki dosegajo in presegajo pričakovanja kupcev. Usposobljen in zanesljiv kader, v kombinaciji z obsežnim strojnim parkom, jim omogoča hitro in prilagodljivo izpolnjevanje kupčevih želja. V tesnem razvojnem partnerstvu s kupci in dobavitelji, vrhunsko tehnologijo in inovativnostjo si prizadevajo postati prepoznaven dobavitelj industrije bele tehnike, avtomobilske industrije in ostalih industrijskih panog, ki so večji porabniki njihovih izdelkov. Uranc kot glavni cilj navaja evropski trg, kjer prodajo tudi večino njihovih izdelkov, manjši delež pa izvažajo tudi izven EU (Mehika, Indija, Kitajska).

Podjetje se od leta 2003 ponaša tudi s certifikatom ISO 9001, s katerim zagotavljajo kvaliteto svojih izdelkov. Certifikat je podjetju odprl nove poti, tako na domačih kot na tujih trgih. Pri vsakodnevnih tehnoloških izzivih pri izdelavi vzmeti pa se naslanjajo tudi na vrhunsko strokovno znanje instituta za izdelavo vzmeti (The Institute of Spring Technology – lST Anglija).

Glede na dejstvo, da bodo zaradi prostorske omejitve hitro nezmožni slediti potrebam kupcev je bila odločitev poiskati novo lokacijo edina smiselna in dolgoročno vzdržna za normalen razvoj in rast podjetja. Zato so v podjetju že nekaj časa iskali možne rešitve, najprej znotraj občine Mežica. Ko so izčrpali vse možnosti, da ostanejo v kraju, kjer je nastalo podjetje so začeli iskati možnosti širše po Koroški regiji. Odločili so se za pristop k dražbi lokacije bivše Palome oz. zadnjega lastnika Papir servis d.o.o. (v stečaju) in na tretji zaporedni dražbi tudi uspeli. Z nakupom so tako pridobili več kot 12.000 m2 veliko zemljišče s proizvodno halo v dveh nadstropjih, aneksi in pisarniškim delom ter nekaj samostojnih zgradb, ki pa so namenjene rušitvi.

Za vzpostavitev proizvodnje na novi lokaciji bo potrebno izvesti sanacijo, delno z adaptacijo obstoječih nepremičnin, delno tudi z rušitvijo dotrajanih objektov. Za trenutne potrebe prestavitve proizvodnje planirajo delno sanacijo (približno 2.500 m2 uporabne površine za namen proizvodnje pisarniški del in skladišča), na delu nepremičnine pa bodo izvedli samo grobo sanacijo in potem le to dokončali sprotno glede na potrebe širjenja proizvodnje – razen segmentov, kjer to ni možno kot npr. streha ali osnovne inštalacije.

Zaradi stroškovne učinkovitosti koriščenja nepremičnine kot celote razmišljajo, da bodo del površin trenutno namenili za možnost oddajanja, v ta namen sta primerni dve večji zaključeni površini, ki sta tudi umestitveno samostojni in ločeno dostopni. Odločitev bodo sprejeli, ko bodo imeli natančnejše podatke o predvidenih stroških sanacije in ko bo projekt sanacije tudi prostorsko umeščen v celoten kompleks. Takoj ko bodo imeli znan obseg potrebnih del in bo terminsko definirano, bodo vedeli tudi natančnejši rok selitve na novo lokacijo, predvidevajo pa, da bo to možno najhitreje aprila oz. maja 2019. V podjetju pa že tudi preučujejo možnosti, kako za novo investicijo najti ugodne vire financiranja preko agencij ali javnih skladov, ki podpirajo razvoj malih in srednjih podjetij, so še sporočili iz podjetja UR-NA.

Dogodki