Sekretarka na MGRT pojasnila, kaj spada pod tehnično blago

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodelovala tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Ajda Cuderman, ki je pojasnila, da so od danes naprej lahko odprte trgovine s hrano, blagom za osebno nego, lekarne, optike, tržnice, kmet. prodajalne, banke, pošte ... Oblačil, obutve in tehničnega blaga, pri katerem se uveljavlja garancija, te trgovine ne smejo prodajati. Enako velja za tržnice.

Vlada je sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim se danes zapirajo vse nenujne trgovine, razen redkih izjem. Med njimi so živilske trgovine, pa tudi nekatere druge, ki so po oceni vlade nujne za zagotavljanje osnovnih potreb ter varnosti in zdravja. Več o samem odloku in novih ukrepih je danes na današnji novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Ajda Cuderman.

VIDEO: Novinarska konferenca

https://arhiv.mm.gov.si/vlada/MJJ/201116NKdop.mp4

Sekretarka je poudarila, da lahko skladno z ukrepi vlade delujejo prodajalne, ki v pretežni meri, to je več kot polovica asortimana oziroma obsega prodaje, prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje. V teh prodajalnah se ne sme prodajati oblačil, obutve in tehničnega blaga, pri čemer je poudarila, da gre v tem primeru za tehnično blago, ki je v garanciji oziroma z nakupom katerega pridobite garancijo. Tako je kot primer navedla, da računalnika ali televizije ne boste mogli kupiti, lahko pa boste kupili žarnico. wc metlico … Prav tako boste lahko kupili zvezke, papir, svinčnike, igrače …

Tehnično blago je vse, kar ima predmet garancije. V prodajalni z živili, blagom za osebno nego in čiščenje ne boste mogli kupiti televizije ali pa računalnika, saj je to blago, ki je vezano na garancijo, lahko pa boste še vedno kupili manjše tehnične izdelke,” je pojasnila.

Preberite tudi: V živilskih trgovinah ne bo mogoče kupiti oblačil, obutve in tehničnega blaga

Še vedno velja omejitev 30m2 na stranko oziroma 10m2 na odprti tržnici. Gradbena dela pa se lahko zaključijo v razumnem roku.

Cuderman je še navedla, da se med druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja uvršča tudi servis. če bi se nekomu npr. pokvarila ogrevalna naprava, “se servis ob upoštevanju pogojev za preprečevanje širjenja okužb lahko opravi in nujnost se lahko dokaže,” je dejala.

Delujejo lahko tudi dimnikarske storitve, gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, kjer ni stika s potrošniki, trafike in kioski. Osebni prevzem blaga in hrane na prevzemnih mestih med 6. in 21. uro. Brez časovne omejitve je dovoljena tudi priprava jedi in pijač v primeru dostave in v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance. Velja pa prepoved uživanja hrane in pijače na prevzemnem mestu, je opomnila.

“V primeru nakupa hrane v Mc’Donaldsu ali prevzema “coffe to go” velja, da se prepoved konzumiranja veže izključno na konzumiranje prevzete hrane na in ob prevzemnem mestu, torej na območju te dejavnosti, ne vse splošno,” je pojasnila Cuderma in dodala, da je to omejeno z drugimi odloki, ki niso vezani na odloke ministrstva za gospodarstvo.