Se tudi vi ne strinjate z izračunano vrednostjo vaše nepremičnine? Prihajajo izboljšave

oddaja stanovanja

Geodetska uprava RS (Gurs) je na predlagane modele vrednotenja nepremičnin prejela številne pripombe. Te je preučila in tiste, ki pripomorejo k izboljšanju in optimizaciji modelov, tudi upoštevala pri pripravi končnega predloga, ki bo romal v sprejem na vlado. Sledilo bo novo množično vrednotenje, ki mora biti po zakonu opravljeno do konca marca.

Gurs je 1. oktobra lani na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin objavil in za mesec dni v vseh občinah javno razgrnil predlog modelov vrednotenja in poskusno izračunane vrednosti nepremičnin, v postopku javne razgrnitve predloga modelov pa so lastniki nepremičnin in druga strokovna ter laična javnost lahko podali splošne pripombe na modele vrednotenja ter pripombe na vrednostne cone in vrednostne ravni, ki so jih sprejemale občine. Do 15. novembra je prejel in obravnaval 374 pripomb na modele vrednotenja in1621 pripomb na vrednostne cone in vrednostne ravni.

Pripombe so preučili na podlagi meril množičnega vrednotenja nepremičnin, določenih z zakonom. Pripombe, ki so vsebovale konkretne predloge in utemeljitve, so po navedbah Gursa pripomogle k izboljšanju in optimizaciji predloga modelov vrednotenja nepremičnin, tako da je oblikovanih več vrednostnih con, izboljšane so meje vrednostnih con, izboljšan je način določitve vrednostnih con ter izboljšane in dopolnjene so posamezne sestavine modelov vrednotenja.

Končni predlog modelov vrednotenja nepremičnin bo uveljavljen z uredbo o določitvi modelov vrednotenja in pripisu vrednosti, ki jo bo sprejela vlada.

“Odziv lastnikov nepremičnin ter strokovne in laične javnosti je pozitivno presenetil, kar kaže na dobro organizacijsko pripravljenost geodetske uprave, kjer sta bila ključna dejavnika klicni center in portal množičnega vrednotenja nepremičnin ter kakovosten predlog modelov vrednotenja nepremičnin, ki ga je uprava še izboljšala s predlogi iz javne razgrnitve, kot na primer model za kmetijska zemljišča in model za gozd, kjer se je pri prvem povečalo število vrednostnih con za dvakrat, pri drugem pa za več kot trikrat,” so zapisali na Gursu.

Geodetska uprava, ki je danes objavila poročilo o izvedeni javni razgrnitvi predloga modelov vrednotenja nepremičnin, korektno sodelovanje med deležniki v postopku množičnega vrednotenj nepremičnin razume kot spodbudo, da v naslednjih letih skupaj z ostalimi pristojnimi inštitucijami še izboljša in nadgradi sistem množičnega vrednotenja nepremičnin.

Gurs je sicer predlog novih modelov vrednotenja pripravil v okviru spremembe sistema množičnega vrednotenja nepremičnin, ki je bila sprejeta leta 2017, da bi se skladno z odločitvijo ustavnega sodišča lahko pripisane vrednosti nepremičnin uporabile tudi za davčne namene.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.