Search
Close this search box.

Se SIJ Metalu Ravne obeta stavka?

Zadnje mesece je vse več nezadovoljstva med zaposlenimi v podjetju SIJ Metal Ravne na Koroškem, kar je razvidno tudi iz komentarjev na različnih družbenih omrežjih. Po naših neuradnih informacijah obstaja tudi možnost stavke, če jim ne bodo odobrene njihove zahteve. Predvsem so zaposleni nezadovoljni s plačami, poudarjajo pa tudi več izmensko delo in slabe delovne razmere.

Za izjavo glede pereče problematike zaposlenih smo se obrnili tudi na vodilne v podjetju SIJ Metal. Gospoda Andreja Gradišnika, glavnega direktorja SIJ Metal, smo med drugimi vprašali tudi, čemu pripisuje pomanjkanje ustreznega kadra in odhajanje delavcev iz Metala v druga podjetja.

Kot je povedal v SIJ Metalu Ravne, niso zaznali znakov o stavki njihovih zaposlenih.

Fluktuacija v obdobju od januarja do avgusta 2018 je na enaki ravni kot v enakem obdobju lani. Gospodarska rast spodbuja tudi znatno večjo dinamiko na trgu dela, prostih delovnih mest je na trgu veliko, mlajše generacije pa se tudi hitreje odločajo za menjavo delodajalca.

Kot pravi, so v SIJ Metal Ravne, sicer povišali skupno število njihovih zaposlenih za 67 v primerjavi z avgustom 2017 (31. avgust 2017: 1020 zaposlenih, 31. avgust 2018: 1087 zaposlenih). Z novimi zaposlitvami nadomeščajo tudi upokojitve (15 v letošnjem letu do avgusta).

S pomanjkanjem strokovnega kadra se soočajo že vrsto let, tako kot veliko podjetij v Sloveniji, ki potrebujejo tehničen kader. Zaradi tega seveda iščejo tudi ustrezne dolgoročne rešitve. Aktivno sodelujejo z izobraževalnimi ustanovami, javnimi službami in interesnimi združenji pri promociji tehniških poklicev: sodelujejo s šolami in drugimi ustanovami na dogodkih za promocijo teh poklicev; organizirajo dogodke, kot so hišni zaposlitveni sejmi; pomembnost in perspektivnost tehničnih poklicev predstavljajo tudi na zaposlitvenih in kariernih sejmih.

Še posebej tesno sodelujejo s Srednjo šolo Ravne. Na pobudo in vztrajno prizadevanje vodstva SIJ Metala Ravne je bil v šolskem letu 2016/2017 po dvajsetih letih ponovno uveden srednješolski program Metalurški tehnik.

Po besedah Gradišnika s štipendiranjem in že omenjenim sodelovanjem s Srednjo šolo Ravne pa v SIJ Metalu Ravne že danes skrbijo za ustrezno usposobljene, motivirane in ambiciozne prihodnje sodelavce. Imajo 65 štipendistov. V šolskem letu 2018/2019 so razpisali 36 štipendij, največ, 15 za program metalurškega tehnika. Vseh 15 razpisanih štipendij za metalurškega tehnika bodo tudi podelili.