Search
Close this search box.

Se odpravljate na smučanje? Ne pozabite na popolna smučarska očala in čelado

Te dni je našo prelepo deželo pobelil sneg in marsikdo bo ta čas izkoristil za smučanje. Ko se odpravite na smučanje, ne gre brez ustrezne smučarske opreme, kamor sodita tudi čelada in smučarska očala. Ker moramo poskrbeti za svojo varnost in zaščito oči, je potrebno poznati razlike med posameznimi očali in čeladami.

Razlike med posameznimi čeladami so predvsem v varnosti in trdnosti le-teh. Dobro je preveriti okvir in podlogo čelade, kar sta tudi dva najpomembnejša faktorja za nakup.

Kako izbrati smučarsko čelado

Preverite specifikacije

Pri čeladah je potrebno preveriti njihovo absorpcijo na udarce. Proizvajalci pred izdelavo čelade, opravijo vrsto testov in na podlagi pridobljenih podaktov izračunajo kriterij poškodbe glave, skrajšano HIC (Head Injury Criterion).

Glava čelade je izdelana iz aluminijeve zlitine v različnih velikostih, da se primerno prilega okvirju čelade. Testirajo jih tudi za zaščito pred ostrimi predmeti. Tako tudi preverijo, ali bi se naredila luknjica v čeladi, če bi le-ta prišla v stik z ostrim predmetom.

Pomembno je, da že pred nakupom preverite specifikacije smučarske čelade. Res pa je, da morajo ustrezati veliko pogojem, prav tako tudi evropskim standardom, da se sploh lahko prodajajo na naših prodajnih policah.

Preverite velikost

Čelado je potrebno pomeriti, da vidite ali vam ustreza njena velikost. Čutiti jo morate po celotni površini glave in vas ne sme nikjer tiščati. Lepo se mora prilegati vaši glavi in ne sme biti preohlapna. Večina čelad ima možnost spreminjanja velikosti obsega.

Preverite tudi, da med čelado in glavo ni odprtin. To lahko preverite s preprostim testom – nadenite si čelado, jo trdno zapnite in stresite z glavo. Če bo čelada ostala na svojem mestu, je to prava velikost za vas.

Drugi način za izbiro prave velikosti je tudi, da si izmerite obseg glave. Kupimo tisto čelado, ki ustreza našemu obsegu glave. Obstajajo velikost od XS do XL, prodajalec pa naj vam pove, katera velikost v centimetrih je za posamezno čelado. Otroške smučarske čelade so lahko v velikosti XS ali pa so že v osnovi manjše, namenjene otrokom.

Prezračevanje

Če imate možnost nastavitve prezračevanja, boste lahko prilagajali zračnost glede na vremenske razmere. Čelade imajo minimalno tri do celo dvajset zračnikov. Idealno je, da lahko zračnik zaprete ali odprete, če je to potrebno. Zračniki so lahko aktivni in pasivni, ki skrbijo za hlajenje glave. Aktivni zračniki so tisti, kjer lahko sami uravnavate zračenje, pri pasivnih to ni mogoče.

Priporočamo tudi, da izbirate takšno smučarsko čelado, ki ima ušesne nastavke skupaj z zračniki.

Konstrukcija čelad

Poznamo tri različne konstrukcije čelade.

  • IN-MOLD kosntrukcija
  • ABS konstrukcija
  • Hibridne čelade

IN-MOLD konstrukcija ima tanjšo in trdnejšo plastično lupino, oblikovano s peno, ki absorbira trk.

ABS konstrukcija, najbolje prenaša udarce, vendar nima tako dobrega prezračevalnega sistema, kot ga ima IN-MOLD čelada.

Hibridne čelade pa so kombinacija obeh, kjer se uporablja kombinacija trde plastike in IN-MOLD tehnologije.

Zelo razširjeni pa sta tudi tehnologiji Koroyd® in MIPS®.

Koroyd® tehnologija zagotavlja izvrstno absorbcijo sil pri udarcu, poleg tega pa zaradi svoje napredne tehnologije omogoča odlično zračenje.

Tehnologija MIPS® pa ponuja veliko bolj učinkovito zaščito, saj se upošteva dejstvo, da se padci največkrat zgodijo z udarci pod različnimi koti. Tehnologija ustvari drsno plast med zunanjim delom čelade in in glavo ter tako močno zmanjša rotacijsko silo, kar pomeni, da so tudi posledice padca manjše.

Smučarska očala

Ko kupujemo smučarska očala je priporočljivo s seboj vzeti tudi smučarsko čelado ali pa kupiti oboje hkrati. Le tako boste videli ali se bodo očala prilegala čeladi.

Smučarska očala naj vam ne pritiskajo na nos in naj vam lepo zaobjamejo predel okoli oči. Če nosite očala z dioptrijo, poiščite takšna očala, ki jih lahko nosite skupaj z vašimi smučarskimi očali. Nekateri se odločijo za očala z vizirjem, morate pa vedeti, da vam bo pri takšnih vrstah očal bolj pihalo po obrazu.

Steklo na očalih

Poznamo več vrst različnih stekel. Najbolj osnovna stekla so enojna stekla, ki niso najbolj kvalitetna in se rosijo. Zato je bolj priporočljivo kupiti smučarska očala z dvojnim steklom in boljšim vidnim kotom.

Stekla z nizko stopnjo VLT (prepustnost vidne svetlobe) se uporabljajo ob večji sončni svetlobi. Gre za svetlobno prepustnost, ki se izraža v odstotkih.

Če smučate ob slabši svetlobi in meglenih dneh, boste bolje videli z svetlejšimi stekli in višjim odstotkom vidnega prenosa svetlobe (višji odstotek VLT).

Če smučate veliko, lahko kupite očala, kjer imate na voljo dve stekli, kot na primer Smith smučarska očala, ki ju lahko menjate, glede na vreme. Ali pa uporabite sončna očala Smith za bolj jasno in sončno vreme.

Zaščita pred bleščanjem

Če boste izbrali smučarska očala s polariziranimi lečami, se vam ne bo tako bleščalo. Takšna očala so priporočljiva v sončnih dnevih in manj v oblačnih in temnejših dnevih.

Leče na očalih

Preden izberete smučarska očala preverite tudi leče, ki jih vsebujejo. Poznamo cilindrične (ravne) ali sferne (zaobljene) leče. Cilindrična stekla se razprostirajo od ene strani do druge strani obraza. Večinoma so očala s takšnimi lečami cenejša.

Sferna očala so upognjena čez obraz in so dražja. Zagotavljajo boljšo vidljivost in manj popačen pogled. Večje kot bo steklo očal, širše bo vaše vidno polje. Zato lahko kupite boljša očala, ki jih boste nosili lahko pet ali deset let, odvisno od vašega vzdrževanja.

Vzdrževanje očal

Očala vedno shranjujte v vrečki, ki jo dobite ob nakupu. Ne odlagajte jih z lečami navzdol, da jih ne opraskate ali poškodujete. Prav tako jih brišite z krpo za čiščenje očal in ne uporabljajte vaše majice. Preden jih shranite v vrečko, jih dobro posušite, da se v notranjosti ne bo nabirala vlaga in uničila peno pod očali.

Dogodki

Te dni je našo prelepo deželo pobelil sneg in marsikdo bo ta čas izkoristil za smučanje. Ko se odpravite na smučanje, ne gre brez ustrezne smučarske opreme, kamor sodita tudi čelada in smučarska očala. Ker moramo poskrbeti za svojo varnost in zaščito oči, je potrebno poznati razlike med posameznimi očali in čeladami.