Search
Close this search box.

Se nam kmalu obeta univerzalni otroški dodatek?

Po poročanju osrednjega mariborskega spletnega medija Maribor24.si na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti preučujejo možnosti uvedbe univerzalnega otroškega dodatka.

Kot so zapisali je v tem mandatu eden od ciljev ministra Janeza Ciglerja Kralja, da bi otroški dodatek naredili bolj univerzalen, njegovo višino pa bolj predvidljivo. “Otroški dodatek bi lahko bi enak za vse otroke, bodisi bi se višal s starostjo oziroma vsakim naslednjim otrokom ali pa bi se kombiniralo oboje.” so pojasnili.

“Premisleki potekajo, je pa preuranjeno govoriti o podrobnostih. Naše aktivnosti so vsekakor usmerjene v debirokratizacijo sistema uveljavljanja pravic iz javnih sredstev s ciljem narediti sistem bolj pregleden, enostaven in uporabniku prijazen,” so za njihov medij pojasnili iz kabineta ministra Ciglerja Kralja.

Pri tem so še pojasnili, da se je ideja o univerzalnem otroškem dodatku v Sloveniji pojavila že večkrat, mnenja o njej pa so si precej različna. Dodali so, da na ministrstvu preučujejo možnosti uvedbe univerzalnega otroškega dodatka, o čemer bo tekla beseda tudi jeseni. “Eden od ciljev ministra Janeza Ciglerja Kralja v tem mandatu je, da bi otroški dodatek naredili bolj univerzalen, njegovo višino pa bolj predvidljivo.” so razložili.

Več možnih načinov ureditve:

Po njihovih besedah so možni načini ureditve otroškega dodatka, ki jih poznamo iz najboljših tujih praks, in sicer: enotni otroški dodatek za vse otroke do 18 let, znesek otroškega dodatka se povečuje s starostjo otroka (primer: ena višina za otroke od 0-6 let, druga za otroke od 6-15 let in tretja za otroke od 15-18 let, znesek otroškega dodatka je višji za vsakega nadaljnjega otroka v družini ali kombinacija 2 in 3, kar pomeni, da so zneski višji za vsakega nadaljnjega otroka v družini in se povečujejo tudi s starostjo otroka.

Vir: Maribor24.si

Dogodki