Search
Close this search box.

Se kmalu obeta popolno zaprtje države?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pripravilo sestanek z rektorji, predstavniki študentov in sindikatov, na katerem so se seznanili z dodatnimi epidemiološkimi ukrepi na področju izobraževanja, ki stopajo v veljavo 1. novembra. Izobraževalni proces v šolah bo sicer tudi po jesenskih počitnicah potekal po modelu B, so sporočili.

Ministrstvo je sestanek pripravilo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa je ob tem vse udeležene na sestanku pozvala k dodatnemu naporu, da zaščitijo najbolj ranljive v naši družbi in hkrati omogočijo varno študijsko okolje, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu.

Zaradi zaostrovanja epidemiološkega stanja je vlada namreč sprejela dodatne ukrepe, ki bodo na področju izobraževanje v veljavo stopili s 1. novembrom. V skladu z dopolnjenim odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusoma se bodo tako zaposleni morali testirati na 48 ur. Dodatno se s prihodnjim tednom uvaja tudi samotestiranje za vse učence osnovne šole, dijake in študente, ki bodo upravičeni do 10 testov za samotestiranje na mesec.

Prav tako za področje izobraževanje ni več izjem glede uporabe zaščitnih mask za osebe, ki izpolnjujejo pogoj PC (preboleli, cepljeni) in so v stiku z osebami, ki prav tako izpolnjujejo ta pogoj. Fakultetam so ob tem na resornem ministrstvu priporočili tudi dosledno izpolnjevanje pogoja PCT in vodenje evidence prisotnosti.

Po poročanju Radia Slovenija pa naj bi se zaradi vse slabših epidemioloških razmer Sloveniji kmalu obetalo 14-dnevno popolno zaprtje države. Da vlada razmišlja o zaprtju, naj bi bilo razumeti iz pogovora državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja s predstavniki univerz, študentov in sindikatov. Predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič je po srečanju dejal, da je mogoče razumeti, da če se ne bo zgodil kakšen čudež, bo vlada okoli 10. ali 15. novembra prisiljena v popolno zaprtje države, je še poročal Radio Slovenija. Na ministrstvu za zdravje so za STA te navedbe zanikali.

Koritnik inšpektorate pozval k okrepitvi nadzora nad izpolnjevanjem pogoja PCT

Minister za javno upravo in predsednik inšpekcijskega sveta Boštjan Koritnik je danes inšpekcijske organe še posebej med prihajajočimi prazniki pozval k skrajni okrepitvi nadzora na izpolnjevanjem pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT). K spoštovanju pogoja PCT pa je celotno javnost pozval gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

“Glede na trenutno epidemiološko situacijo smo ponovno izpostavljeni tveganju zapiranja države in družbenega življenja,” je ob objavi dopisa inšpekcijskim organom na Twitterju zapisal Koritnik.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so danes na celotno slovensko javnost naslovili poziv k doslednemu in odgovornemu spoštovanju pogoja PCT pri izvajanju dejavnosti. “Nosilce gospodarske dejavnosti, njihove zaposlene in vse potrošnike pozivamo, da pogoj PCT izpolnjujejo, dejavno upoštevajo in preverjajo v svojih delovnih okoljih, pri svojih poslovnih partnerjih ter porabnikih njihovih storitev in blaga,” so pozvali.

Slovenska družba si po oceni ministrstva ne more privoščiti vnovičnega strogega omejevanja ali zaustavljanja gospodarskih dejavnosti. “Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da se v prihodnjih dneh izognemo novemu omejevanju dejavnosti in zapiranju družbe. To lahko dosežemo le z doslednim upoštevanjem pogoja PCT in drugih (samo)zaščitnih ravnanj,” so dodali.

K spoštovanju ukrepov in pogoja PCT je svoje članstvo danes ponovno pozvala tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Hkrati pa gospodarstvo pričakuje, da bo odgovorno ravnanje prevladalo tudi v vseh drugih segmentih naše družbe. Ob tem je GZS ponovno izpostavila zahtevo gospodarstva, da vlada spremeni ukrep glede stroškov testiranja tako, da jih ne nosi delodajalec, temveč vsak posameznik, ki se brez utemeljenih zdravstvenih razlogov ne odloči za cepljenje.

Dogodki

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pripravilo sestanek z rektorji, predstavniki študentov in sindikatov, na katerem so se seznanili z dodatnimi epidemiološkimi ukrepi na področju izobraževanja, ki stopajo v veljavo 1. novembra. Izobraževalni proces v šolah bo sicer tudi po jesenskih počitnicah potekal po modelu B, so sporočili.