Se bodo lahko v šole kmalu vrnili vsi dijaki? Tako pravi Hojs

V Obalno-kraški statistični regiji bo v skladu s četrtkovo odločitvijo vlade od sobote ponovno prepovedano zbiranje ljudi, gibanje pa razen 12 izjem omejeno na to regijo. Šol v tej regiji zaenkrat ne bodo zapirali, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.
EvJTIvTWgAAiW8y

Vlada je zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v tem delu države prepovedala vstop in izstop iz obalno-kraške regije, ne bo pa gibanje omejeno na občine. “Ker je epidemiološko stanje v občinah obalno-kraške regije precej primerljivo in ker gre zgolj za eno statistično regijo, ki je pristala v rdečem, smo se odločili, da omejimo gibanje na celotno regijo,” je pojasnil Hojs.

FOTO: Vlada RS

Za prečkanje regijske meje bodo v veljavi že od prej znane izjeme, ni pa med njimi več tiste, ki je dovoljevala prehod zaradi obiska trgovine. “Vemo, da se je del trgovin v tej regiji zaprl in prav to izjemo bi lahko ljudje izkoriščali, češ v moji regiji ni odprte trgovine, zato moram potovati v Ljubljano ali kam drugam,” je dejal.

Izjema tudi ni prehajanje med stalnim in začasnim prebivališčem. “Če imate stalno prebivališče v Ljubljani, ste v Ljubljani. Ta del pravne norme se ne sme izkoriščati za to, da boste kljub temu odloku lahko dopustovali ali šli na obalo,” je bil jasen minister.

Za delovanje šol v obalno-kraški regiji zaenkrat ni sprememb, torej se bodo osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov lahko v ponedeljek vrnili v šolske klopi. “Na podlagi srečanja vlade s strokovno skupino v sredo smo se odločili, da v tem trenutku še ne zapremo tudi šol v obalno-kraški regiji, kljub temu da bi glede na semafor morale biti zaprte. Odločitev je bila, da šolniki, epidemiologi in zdravniki do naslednje srede pripravijo model, ki bi morda omogočal nadaljevanje pouka v slabših, torej rdečih regijah, morda celo vstop srednješolcev v šole,” je povedal Hojs.

Drugod v državi ostaja omejitev zbiranja do 10 ljudi, gibanje v nočnem času je še vedno prepovedano povsod.

Hojs meni, da ima ukrep prepovedi gibanja med 21. in 6. uro pozitiven vpliv na epidemiološko situacijo v državi. Nisem epidemiolog ali zdravnik, lahko pa z mesta, ki ga trenutno zasedam, ocenim, da je ta ukrep precej pripomogel k temu, da se je stvar začela izboljševati. Prepričan sem, da če ta epidemiološka ura ne bi veljala, bi posebej zaradi zasebnih druženj bilo stanje še precej slabše,” je dejal.

Ponovil je, da je takšen ukrep v veljavi v večini evropskih držav. “Nekatere imajo epidemiološko uro malce krajšo, nekatere celo daljšo. Nihče v tem trenutku iz epidemiološkega vidika ne problematizira, da bi ta epidemiološka ura poslabševala zadeve. Več kot jasno je, da jo izboljšuje,” je zatrdil.

Trenutno poteka vladno odločanje o ukrepih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa po regijskem principu, saj je rdeča le ena regija. V kolikor bi prišli v položaj, ko bi bila večina regij v rdečem, pa bi vlada po Hojsovih ocenah verjetno spet prešla na obravnavanje Slovenije kot celote.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.