Search
Close this search box.

SDS: Grožnje s smrtjo posledica pasivnih institucij, ravnanja medijev in opozicije

SDS najostreje obsoja grožnje s smrtjo, ki so jih prejeli premier Janez Janša, ministra Aleš Hojs in Matej Tonin in poslanski skupini DeSUS in SNS. Menijo, da so tovrstni napadi neposredna posledica pasivnih institucij, medijev, ki ustvarjajo klimo tolerance do nasilja, in opozicije, ki nasilja ni sposobna jasno obsoditi, mestoma ga celo podpihuje.

Omenjeni so v teh dneh prejeli pisemske pošiljke z grožnjami in priloženim nabojem.

Kot so v SDS zapisali v sporočilu za javnost, so tovrstni napadi zavržni in obsojanja vredni. Od pristojnih institucij pričakujejo, da bodo primer obravnavale z vso resnostjo, od nosilcev političnih funkcij pa, da grožnje obsodijo. “Hkrati pričakujemo, da bodo politiki, ki so ogroženi oz. se počutijo ogrožene, prejeli ustrezno varovanje,” so navedli.

Opozorili so, da so imele stranke v DZ sicer že priložnost ta problem vsaj delno nasloviti s predlaganimi spremembami zakona o varstvu javnega reda in miru, “a tega, vsaj nekatere, niso hotele”.

Iz kabineta predsednika vlade pa so sporočili le, da se je premier, sicer pa predsednik SDS Janša odzval na družbenem omrežju Twitter, kjer je zapisal, da “že sedem dolgih let čakamo, da bo predsednik republike Borut Pahor obsodil grožnje s smrtjo na enak način, kot v času, ko so grozili njemu, ko je bil predsednik vlade. Ter terjal enako ostro ukrepanje in enake sankcije”. Dodal je še ključnik “dvojni vatli”.

Janša je tvit napisal kot odgovor na tvit državne sekretarke v njegovem kabinetu Jelke Godec, v katerem je ta v komentarju na grožnje zapisala, da so pozivi “smrt janšizmu” pred leti na Radioteleviziji Slovenije in protestih ter “capljanje novinarjev za vsakim, ki nese tak ali podoben transparent”, obrodili sadove.

Pričakujem, da bosta policija in tožilstvo odreagirala po zakonu oziroma tako, kot sta v primeru grožnje Pahorju,” pa so naknadno Janšev odziv za STA sporočili iz njegovega kabineta.

 Policija preiskuje grožnje s smrtjo politikom

Policija je začela zbiranje obvestil o pošiljkah z grožnjami s smrtjo, ki so jih prejeli politiki, med drugim premier Janez Janša, in odkrivanje možnih storilcev, so pojasnili na policiji. Pošiljke z grožnjami in priloženim nabojem sta sicer dobili še poslanski skupini DeSUS in SNS ter predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Stojan Belšak, policija obravnava dogodek po 135. členu kazenskega zakonika. V skladu s tem so na posamezne naslove že poslali kriminaliste, s ciljem, da bi ta “zavržna dejanja preiskali in zagotovili varnost tako najvišjim predstavnikom kot tudi vsem drugim državljanom Republike Slovenije”, je dejal Belšak.

Pregon za takšno kaznivo dejanje se po njegovih besedah začne na predlog, policija pa je za zdaj še v fazi pridobivanja teh predlogov. Nekatere predloge je policija že pridobila, ker pa je bilo takšnih pošiljk več, bodo z osebami, ki so bile ogrožene, opravili razgovor in poskušali pridobiti njihove predloge za pregon, je še pojasnil Belšak. Takšno kaznivo dejanje se lahko sicer kaznuje tudi z zaporno kaznijo dveh let. A kot je opozoril Belšak, je odkrivanje teh dejanj kompleksno. “Običajno so to anonimne prijave, pri katerih je treba zbrati zelo veliko obvestil in izvesti dodatnih kriminalistično-tehničnih opravil za odkritje teh storilcev,” je pojasnil.

Po njegovih besedah je policija za zdaj še v začetni fazi zbiranja obvestil, zbirajo določena dejstva, ki bi jih lahko pripeljala do možnih osumljencev. Ali gre v vseh primerih za istega osumljenca, za zdaj še ugotavljajo.

V vseh primerih je šlo za poštne pošiljke. Na Pošti Slovenije so sicer za STA pojasnili, da posebej pregledajo vse poštne pošiljke za določene državne organe in državnike tako za njihove službene kot tudi za njihove stalne in začasne domače naslove. V primeru odkritja nevarne, prepovedane ali sumljive vsebine pošta obvesti pristojne organe, poseganje v vsebino poštnih pošiljk pa je dovoljeno le pristojnim organom.

Pošta Slovenije sicer z vsebino pošiljk ne razpolaga in je zavezana k spoštovanju zaupnosti pošiljk, so za STA sporočili iz pošte. Tako tudi niso pojasnili podrobnih okoliščin omenjenih pošiljk niti niso odgovorili na vprašanje, ali so te konkretne pošiljke, naslovljene na varovane osebe, kot sta predsednik vlade in minister za obrambo, rentgensko pregledali. Prav tako niso pojasnili, koliko pošiljk z nevarno, prepovedano ali sumljivo vsebino za državnike so odkrili.

Varovanje vsake osebe je opredeljeno z načrtom varovanja, ki pa je zaupne narave, zato dodatnih informacij tudi na Generalni policijski upravi za STA niso mogli dati.

Janša in Tonin sta v petek prejela pošiljki z grožnjami s smrtjo, pismom pa sta bila priložena strelna naboja. Janši so poslali tudi fotografiji, na katerih so bile na njegovem obrazu in obrazih ožjih družinskih članov narisane tarče. Pošiljki sta bili naslovljeni na njun domači naslov. Pošiljko v kateri je bil zgolj naboj, je prejel tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, prav tako so pošiljke z grožnjami prišle na poslanski skupini DeSUS in SNS. Slednji dve so sicer prestregle pristojne službe DZ. Je pa poslanec Zmago Jelinčič za STA potrdil, da je tudi sam prejel v petek na domač naslov pošiljko z grožnjo.

Pred tednom dni pa sta po poročanju medijev k Toninu prišla neznanca, ki sta se izdajala za delavca telekomunikacijskega podjetja. Njegova soproga je zaradi sumov reagirala, ob tem pa se je izkazalo, da je ta dva človeka policija na enem od sredinih protestov pridržala zaradi napada na policiste. A kot je danes dejal Belšak, so v danem primeru ugotovili, da življenje družine oz. varovane osebe ni bilo ogroženo in naj bi šlo za naključni dogodek.

SDS najostreje obsoja grožnje s smrtjo, ki so jih prejeli premier Janez Janša, ministra Aleš Hojs in Matej Tonin in poslanski skupini DeSUS in SNS. Menijo, da so tovrstni napadi neposredna posledica pasivnih institucij, medijev, ki ustvarjajo klimo tolerance do nasilja, in opozicije, ki nasilja ni sposobna jasno obsoditi, mestoma ga celo podpihuje.