Search
Close this search box.

SB Slovenj Gradec uspešna pri preprečevanju in obvladovanju okužb s covidom-19

SB Slovenj Gradec je v času epidemije preko video konference uspešno opravila delno obnovitveno presojo sistema kakovosti ISO 9001:2015 in EN 15224:2016, ki je bila usmerjena v obvladovanje epidemije COVID-19 oz. podrobneje preprečevanje in obvladovanje okužb, procese upravljanja, vodenja in spremljanja ter izboljševanja kakovosti in varnosti.

Delo zaposlenih v bolnišnici je bilo od meseca marca do konca meseca maja 2020 usmerjeno v obvladovanje epidemije COVID-19, kar je bil največji test sistema kakovosti in varnosti. Redno in načrtovano delo je obmirovalo, tudi priprave na obnovitveno presojo zaradi poteka certifikatov kakovosti ISO 9001:2015 in EN 15224: 2016 z dnem, 23. 6. 2020. Kljub vsemu sta se vodstvo bolnišnice in Odbor za kakovost in varnost odločila, da v dogovoru s podjetjem SIQ izvedemo delno obnovitveno presojo obeh certifikatov kakovosti preko video konference, s programom, usmerjenim v obvladovanje epidemije COVID-19 oz. preprečevanje in obvladovanje okužb, procese upravljanja, vodenja in spremljanja ter izboljševanje kakovosti in varnosti.

Presojevalca, Slavko Plazar in Irena Grmek Košnik, sta v pogovoru s sodelujočimi (vodstvo bolnišnice, člani Komisije za kakovost in varnost, zdravnik in sestra za obvladovanje bolnišničnih okužb) in po pregledu dokumentacije prepoznala niz pozitivnih ugotovitev, predvsem hiter odziv vodstva na epidemijo in ažurno ukrepanje, zelo skrben in racionalen odnos do osebne varovalne opreme in razkužil, z vsakodnevnim preverjanjem zalog, dobro organiziranost ter medsebojno komunikacijo, posledica česar je bilo majhno in obvladljivo število okužb. Prepoznala sta proaktivno delovanje bolnišnice zaradi potrjenega Načrta delovanja SB Slovenj Gradec v primeru pojava epidemije nalezljivih bolezni že pred epidemijo.

Izrazila sta pohvalo vsem zaposlenim v bolnišnici za veliko in uspešno delo v času epidemije COVID-19. Prav tako sta kot zelo pozitivno ocenila tudi strategijo za realizacijo delovnega programa v letu 2020 po epidemiji in ključno sodelovanje vodstev oddelkov in enot ter posredno vseh zaposlenih.

Neskladnosti presojevalca nista ugotovila, podala pa sta nekaj priporočil, ki so vedno koristna za izboljševanja procesov in pripomorejo k dvigu kakovosti in varnosti v naši bolnišnici. Najpomembnejša so: dopolnitve dokumenta Načrt delovanja SB Slovenj Gradec v primeru pojava epidemije nalezljivih bolezni z dobrimi praksami in izkušnjami, ki smo jih v tem času pridobili; izboljšave v sistemu kazalnikov kakovosti, s poudarkom na validaciji; nadaljevanje aktivnosti na področju obvladovanja tveganj, z vodenjem seznama realnih tveganj na vsakem oddelku in enoti oz. v službi, ki se naj povežejo s cilji in nalogami.

Poročilo o izvajanju podanih priporočil bodo v SB Slovenj Gradec presojevalcema poslali v roku treh mesecev od prejetega poročila o presoji, sledi pa še drugi del obnovitvene presoje, ki naj bi bila izvedena najkasneje do novembra 2020, če bo to dopuščala epidemiološka situacija, in bo zajela presojo izvajanja procesov v praksi, neposredno na oddelkih in enotah.

Besedilo: Branka Verdnik Golob, Mojca Knez

Dogodki