Search
Close this search box.

Šarec: “Ravnamo odgovorno. Ne pa, tako kot je bilo recimo v Stični, ko se vrh države spet ni držal varnostne razdalje”

Po zadnjih informacijah imajo štirje poslanci stranke LMŠ odločbe o karanteni, dva pa odločbe nimata, vendar se bosta po priporočilu NIJZ držala vseh predpisanih postopkov oz. preventivnih ukrepov, je danes ob obisku na Koroškem dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Večjih težav pri delu poslanske skupine zaradi tega ne pričakuje.

V karanteni je zaradi stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, tudi osem strokovnih sodelavcev poslanske skupine LMŠ, ena pa je prejela priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o izvajanju zaščitnih ukrepov.

VIDEO: Izjava predsednika LMŠ Marjaana Šarca pred dvorcem Bukovje

Podatki o izdanih odločbah so se sicer tekom popoldneva spremenili, saj so v stranki informacije še zbirali. V prvi izjavi je vodja poslancev Brane Golubović namreč dejal, da je bila karantena odrejena petim poslancem LMŠ in osmim strokovnim sodelavcem poslanske skupine. Po zadnjih informacijah Šarca pa torej štirim poslancem in osmim strokovnim sodelavcem.

Po neuradnih informacijah STA so karantenske odločbe dobili poslanci Jerca Korče, Igor Peček, Andreja Zabret in Jože Lenart, priporočila pa Aljaž Kovačič in Edvard Paulič.

Gre za prve javno izpostavljene primere odrejenih karanten med poslanci DZ. Predsednik LMŠ, tudi sam poslanec, pa zaradi tega večjih težav pri delu poslanske skupine LMŠ ne pričakuje. Poslanci in strokovni sodelavci, ki imajo odrejene karantene in izdana priporočila NIJZ, bodo po njegovih besedah delali od doma, tako da bo delo “čim manj, kolikor je to možno, okrnjeno”.

Trenutno je, kot je dejal, najbolj aktualna ponedeljkova interpelacija zoper notranjega ministra Aleša Hojsa. Poslovnik omogoča, da poslanci glasujejo na daljavo, Šarec pa upa, da bo poslancem omogočena tudi razprava na daljavo.

“Glede na to, da je virus prisoten in da smo takšno situacijo slej ali prej pričakovali, pričakujem, da bo to tako in da ne bo vplivalo na samo glasovanje o interpelaciji,” je dejal Šarec.

Ne le v DZ, kjer je bil zaradi nastalih razmer ob epidemiji novega koronavirusa spremenjen poslovnik, tudi v stranki LMŠ so se po Šarčevih besedah pripravljali na situacije, kot je današnja. O tem so se večkrat pogovarjali, je dejal in ocenil, da zadeve tečejo tako, kot tudi priporoča NIJZ.

Je pa bil zaradi danes izdanih karanten in priporočil poslancem in strokovnim sodelavcem LMŠ spremenjen Šarčev načrt popoldanskega obiska na Koroškem. Skupaj z organizatorji posameznih srečanj so se odločili, da predvidena srečanja s predstavniki koroškega gospodarstva in obrtniki ter simpatizerji stranke v regiji prestavijo na kasnejši čas, je v izjavi medijem pred dvorcem Bukovje v bližini Dravograda dejal Šarec.

Kot je dodal, so današnja srečanja na Koroškem prestavili tudi zato, da pokažejo vladi, da ravnajo odgovorno, “ne pa, tako kot je bilo recimo v Stični, ko se vrh države spet ni držal varnostne razdalje”.

Glede Koroške pa je ponovil, da je glavni oz. eden večjih problemov regije odsotnost tretje razvojne osi, saj je regija z obstoječimi povezavami težko konkurenčna. Šarec verjame, da bo Koroška v prihodnje končno dočakala to tako težko pričakovano cesto.

Po zadnjih informacijah imajo štirje poslanci stranke LMŠ odločbe o karanteni, dva pa odločbe nimata, vendar se bosta po priporočilu NIJZ držala vseh predpisanih postopkov oz. preventivnih ukrepov, je danes ob obisku na Koroškem dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Večjih težav pri delu poslanske skupine zaradi tega ne pričakuje.