Search
Close this search box.

Sanje Anžeta in Lucije o ginarnici in svojem ginu uresničene

Njuna želja je prepotovati svet, kuža Snoopy je glava družine, rana ura zanju ni zlata, obožujeta vse kar je s tartufi, pravita, da sta sitna, če sta lačna, kadar ne pijeta gina pa si naročita kavo.

Sanje Anžeta in Lucije

Anže Pešl in Lucija Murko Hajtnik nam predstavita zgodbo o AP ginu, ki se je začela čisto spontano. Pravita, da sta obsedena z ginom, vedno sta rada preizkušala nove okuse ter se zanimala iz česa in kako so narejeni. Anžetova velika želja je bila ustvariti svoj gin, in tako se je začelo. Čisto brez izkušenj sta se lotila izdelave gina. “Oba sva zavihala rokave in se popolnoma brez izkušenj lotila izdelave.” povesta in dodata, da je Lucija teoretik, Anže pa praktik in to je tisto, kar ju je pripeljalo do želenega cilja. Gin je uradno na tržišču od jeseni, samo testiranje, ki je pripeljalo do popolnega recepta pa je trajalo kar dve leti.


Več kot sto let stara zgodba o ginarnici

Anže in Lucija razložita, da je Blacksmith destilarna del več kot sto let stare zgradbe, kjer že 115 let obratuje gostilna Murko. Na lokaciji kjer danes stoji destilarna, se je pred več kot 100 leti začela pisati zgodba gostilne in kovačije. Lastnika Maks in Ana sta vsak s svojo obrtjo delala od jutra do večera. Ana je iskala način kako naj svojega moža razbremeni po celodnevnem delu in tako je začela kuhati žganje iz brinovih jagod, ki jih je prinesla iz Brinjeve gore. Žganje je izčrpanega Maksa napolnilo z novo dozo energije in mu ohranjalo moč. Skrivnostna brinjeva mešanica se je obdržala, dokler ga je pripravljala Ana.

Celotna zgodba Anžeta in Lucije pa se je začela čisto spontano. “Zelo rada sva si ob poletnih večerih zmešala gin tonik in vedno sva poizkušala različne gine. Seveda naju je to pripeljalo tudi do tega, kako se gin sploh naredi in kako ga lahko narediš sam. Prvo je bil to samo hobi, potem pa je zanimanje vedno bolj raslo.” In tako sta Anže in Lucija, skrivni Anin recept priredila po svoje in na sodoben način. Tako je nastal AP gin. “Brinove jagode so še vedno tu in še vedno ostajajo glavna sestavina, dodanih pa je še šest skrbno izbranih začimb iz celega sveta.” Anže in Lucija pojasnita, da so bile začimbe kar velik projekt, saj morajo biti konstantne kakovosti. “Glede tega sva naredila majhno raziskavo kje so začimbe, ki jih uporabljava, najboljše. Večina začimb tako pride že posušenih, ostale pa sušiva sama.” 

“AP” sta inicialki Anžeta, ki je glavni destilar. Anže in Lucija povesta, da z imenom nista želela kompicirati, saj sta želela, da je enostavno, preprosto in, da gre v uho. “Tako poimenoval najin prijatelj in je tako tudi ostalo. Nekako se nam je ime zasidralo v uho.” dodata.

Ginarnica je tako majhna kot se sliši in ravno prav velika za izdelavo butičnega gina, pravita Anže in Lucija in še, da ko ni v fazi destiliranja/ oziroma pakiranja, jo z veseljem pokažeta vsakemu, ki se oglasi mimo. “V ginarnici preživiva veliko prostega časa, saj sicer oba delava v gostilni. Čas za ginarnico pride šele ob večerih, včasih se zavleče tudi pozno v noč. Uredila sva si jo tako, da tam rada preživljava čas in tam tudi kujeva nove načrte in cilje za naprej.” še razložita.

In kdo je bil prvi, ki je poizkusil njun gin? “V prvi vrsti je bila to družina in prijatelji. Nekateri poskusi so ostali tudi samo pri nama.” razložita mlada podjetnika in dodata, da sta želela sva dobiti čimveč “feedback-ov”, še vedno pa sta se orientirala po njunem okusu. “Pri končni verziji sva oba po prvem požirku vedela, da je to-to, ostali so samo še potrdili.”

AP gin prepleta sedem skrbno izbranih začimb, ki jih najdemo povsod po svetu. Ko le-te povežemo, dobimo nežen in aromatičen okus. “Pravimo jim »7 wonders«, torej sedem čudes, ki so popolna kombinacija brinovih jagod, koriandrovih semen, limonine in pomarančne lupinice, kardamoma, malin ter korenine angelike.”

Dogodki