“Samo ja pomeni ja” tudi v Slovenj Gradcu

Včeraj, 17. februarja, so po celotni Sloveniji začeli z zbiranjem 5.000 overjenih podpisov za vložitev predloga zakona, s katerim želijo pobudniki spremeniti zakonski člen glede kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja.

V Inštitutu 8. marec so zadnje leto dni pripravljali predlog redifinicije zakona, pove direktorica Inštituta 8. marec in vodja iniciative, Nika Kovač, ker le-ta trenutno temelji na modelu prisile, pri katerem pravno gledano ne gre za posilstvo, v kolikor storilec ne uporabi sile.
V prepričanju, da gre za nesprejemljivo pravno dikcijo predlagajo uvedbo modela soglasja “ja pomeni ja”, v katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev. 

Potrebo po tej zakonski spremembi, ki jo nagovarjajo v Inštitutu 8. marec so prepoznale nevladne organizacije in posamezniki iz celotne Slovenije, med njimi tudi slovenjgraške.

Člani raum AU, kot pove predsednik, Rado Carlo Poggi, so se kolegom iz Ljubljane z veseljem pridružili, saj spodbujajo soustvarjanje zdrave demokratične družbe in splošno družbeno občutljivost do skupnih družbeno relevantnih tem, kot tudi, da so k aktivnostim vključili še ostale organizacije in posameznike.  Podporo spremembi je včeraj izrazila tudi podžupanja MOSG, Martina Šisernik.


V želji, da se v naslednjih 60. dneh zbere zadostno število podpisov za redefiniranje zakona o spolnem nadlegovanju in nasilju, vas pobudniki predloga nagovarjajo k podpori, katero izrazite z overjenim podpisom na pristojnih upravnih enotah. 

Overjene izjave lahko dostavite v raum AU, Partizanska pot 12, v Mladinski center Dravograd, Koroška cesta 50, ali v KKŠ, Čečovje 5, Ravne na Koroškem, tekom uradnih ur, med 10.00 in 14.00 uro.

FOTO: “Samo ja pomeni ja”: