Search
Close this search box.

S sterilizacijo in kastracijo mačk preprečimo razmnoževanje in bedo potepuških mačk

Nenadzorovano razmnoževanje mačk, odvrženi mačji mladiči in večje število zapuščenih mačk, ki živijo prosto v okolju, postaja velik problem in breme za lokalne skupnosti. Med temi živalmi se širijo bolezni in zoonoze, v zavetiščih ni dovolj zanimanja posvojiteljev, ki bi prevzeli skrb zanje. Najbolj učinkovit ukrep za nadzor nad razmnoževanjem mačk je sterilizacija samic in kastracija samcev, opozarjajo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ponudba mačjih mladičev je zaradi nenadzorovanega razmnoževanja in neodgovornih lastnikov velika. Mačje mladiče je zaradi velike ponudbe težko oddati. Mačke so živali, ki živijo samotarsko življenje na svojem ozemlju, kjer tekmujejo za hrano, vodo in zavetje – to pa  predstavlja stres. Posledica stresa je slaba odpornost mačk na bolezni, ki ob slabši prehranjenosti mačk povzroča širjenja različnih bolezni.

Mačke spolno dozorijo med 4. in 5. mesecem starosti. Gonitev običajno traja do oploditve, brejost pa traja v poprečju 67 dni. V Sloveniji ima mačka dve, redkeje tri legla na leto, v katerih se skotijo povprečno 4 mladiči.

Kirurška sterilizacija samice in kastracija samca vpliva tudi na zmanjšanje nekaterih motečih vedenjskih vzorcev povezanih z gonitvijo mačk. Omenjena posega vplivata tudi na manjše pojavljanje nekaterih zdravstvenih težav ter poškodb, najbolj pomembno pa je da ni nezaželenih mladičev.  

Če lastniki nimajo namena vzrejati mačk oziroma ni dovolj primernih skrbnikov za vse mladiče, ki bi se lahko skotili, morajo lastniki, skladno z Zakonom o zaščiti živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali. Zapuščenih živali je preveč in tudi tiste, ki končajo po zavetiščih pogosto ne najdejo lastnikov. Po Zakonu o zaščiti živali se lahko take živali usmrti po 30 dneh od dneva namestitve.

Lastniki so odgovorni za nadzor nad razmnoževanjem svojih mačk, saj tako poskrbijo za zmanjševanje populacije prostoživečih mačk, kar pomembno izboljša njihovo dobrobit.

Pomagajte preprečiti bedo potepuških mačk – sterilizirajte in kastrirajte svoje mačke.

Besedilo: gov.si, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Dogodki